«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι την σπουδαιότητα της Ελλάδας ως προς την γεωγραφική της θέση και την ιστορία της», τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ κατά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε «εκπληκτικές» τις σχέσεις Ελλάδας -ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε «τιμή» του να υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του στην προεδρική οικία. «Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα κάνουμε», τόνισε ακόμη και συνέχισε αναφερόμενος στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. «Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και θα συνεχίσει μπροστά. Είναι τεράστια η ανάκαμψη. Θα συνεχίσουμε μπροστά, θα συνεχίσουμε προς το μέλλον».

Επίσης ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «αξιόπιστο σύμμαχο την Ελλάδα».
«Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι τεράστιο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης επισήμανε ότι «η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή», ενώ δήλωσε και επίσημα ότι «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35 αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα». Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει. Η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά τους τελευταίους μήνες, χαμηλώσαμε τους φόρους, μειώνουμε τη γραφειοκρατία και εφαρμόζουμε μια στρατηγική που πέτυχε στην Αμερική, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».


Λίγο μετά τις 21:10 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Αφού έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό κινήθηκαν στο οβάλ γραφείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από τη σημερινή συνάντηση.Όπως τόνισε υπήρξε επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων καθώς και ξεκάθαρη τοποθέτηση για την ελληνική οικονομία. Επίσης, πρόσθεσε ότι, τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.Στη συνάντηση όπως είπε, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Ως έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας – Ουάσινγκτον» χαρακτηρίζει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών».

«Ένας από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρόντες μεταξύ άλλων είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

«Η Ελλάδα έχει γίνει πυλώνας σταθερότητας», ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Κ. Μητσοτάκης: Άκυρη και έωλη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Έρχομαι σε μια περίοδο αναταράξεων αλλά και σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στην καλύτερη φάση τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας  στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σε αυτή την ταραχώδη περίοδο, είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» ενώ χαρακτήρισε σημαντικό σημείο τις εκλογές της 7ης Ιουλίου μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή μας τις επιβάλλουν, αλλά επειδή χρειάζονται», υπογράμμισε ενώ σημείωσε πως είναι πλεονέκτημα για την κυβέρνηση «η ισχυρή εντολή που λάβαμε».

Ειδικότερα για την οικονομία, είπε ότι αντιδρά πολύ καλά, ότι αποπληρώσαμε το Δ.Ν.Τ., υπάρχει πια η αίσθηση στη χώρα επιστρέψαμε στη δουλειά.

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, είπε ότι υπάρχει κινητικότητα παρά τη γραφειοκρατία. Είπε επίσης ότι αναζητούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, πως πλέον δεν υπάρχει ο αντιαμερικανισμός των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον, ότι «θα εξερευνήσουμε τις πιθανότητες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35» εξηγώντας ότι προφανώς δεν είμαστε ακόμα στην οικονομική κατάσταση για να κάνουμε τέτοιες αμυντικές επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν ανέκαθεν μεγάλος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και αποδοκίμασε τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Παράλληλα, τόνισε πως η «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, είπε ότι είναι ανυπόστατη νομικά και γελοία γεωγραφικά.

«Είναι μια συμφωνία που δεν έχει καμία νομική ισχύ», υπογράμμισε ενώ ανέφερε πως ενώ έχουμε διαφορές με την Τουρκία, είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. «Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Αναφερόμενος επίσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε πως ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν απέναντι και έκανε τα πάντα για να μην κυρωθεί η συμφωνία, προειδοποιώντας ότι αν κυρωθεί δε θα μπορούσε να αλλάξει. «Υπάρχουν ακόμα θέματα και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Την ίδια ώρα έχουμε πει ότι είναι προς όφελός μας ο ευρωπαϊκός δρόμος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για την κατάσταση μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί στο Ιράν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση. «Έχουμε στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοι μας» σημείωσε, ενώ μίλησε και για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα.

Μετά από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι ζούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ανέφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

«Αν δεν έχουμε μια επιθετική αντιμετώπιση στο θέμα, θα συνεχιστούν τα προβλήματα» τόνισε, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα ότι στην Ελλάδα εφαρμόζουμε σχέδιο πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το προσφυγικό. Είπε ότι «δεν μπορείς έχεις τη συνθήκη Σένγκεν και να μην έχεις κοινή πολιτική για το άσυλο. Είναι πολύ άδικο να ρίχνεις το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.. Δεν μπορώ να περιμένω από την ΕΕ για να απαντήσει. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και παίρνουμε αποφάσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: