Το σ/ν για το επιτελικό κράτος στην Ολομέλεια-Στις επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο (video)

Με την μορφή του επείγοντος άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τις κρίσιμες διατάξεις για την κατάργηση του ασύλου και την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.

Έντονα έχουν αντιδράσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο ξεκινάει η ορκωμοσία των νέων Δημοτικών Αρχών, γι` αυτό και θα πρέπει να είναι καθαρό το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Ενστάσεις υπήρξαν από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδιαίτερα για τα άρθρα που αφορούν τις αλλαγές στο άσυλο, την διάταξη που θέτει ασυμβίβαστο στην Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Βασιλική Θάνου, πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, και τις αλλαγές στην διοίκηση των Δήμων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, καθώς και τη δυνατότητα σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά σκευάσματά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Η συζήτησή του νομοσχεδίου στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί αύριο, σε δυο συνεδριάσεις, όπου θα κληθούν για ακρόαση και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

Την Τετάρτη οι ρυθμίσεις θα εισαχθούν στην Ολομέλεια ώστε να ψηφιστούν την Πέμπτη.

Σήμερα εξ άλλου αρχίζει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που ένα μεγάλο μέρος του συστηματοποιεί και κωδικοποιεί, σε ένα ενιαίο νομοθέτημα, το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Η σκέψη του συγκεκριμένου νομοθετήματος, είναι η δημόσια πολιτική να παράγεται πλέον, κατά ένα μεγάλο μέρος, από πάνω προς τα κάτω. Να υπάρχει δηλαδή, ένα συνεκτικό σχέδιο επιχειρησιακής κυβερνητικής πολιτικής, το οποίο θα υλοποιείται από τα επιμέρους υπουργεία, και γι’ αυτό, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο αποκαθίσταται, σύμφωνα με τη συνταγματική του προοπτική, ως ένα όργανο συλλογικό, διαβουλευόμενο, ένα όργανο από το οποίο θα εκπορεύεται η δημόσια πολιτική.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια νέα δημόσια αρχή, η Γενική Γραμματεία καλής νομοθέτησης και νομοτεχνικής. Έτσι οι βασικοί άξονες των νομοσχεδίων θα παράγονται από τα υπουργεία, αλλά η κατάρτισή τους θα γίνεται κεντρικά από αυτή την υπηρεσία, ώστε να παράγονται αρτιότεροι νόμοι.

“Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας”, ανέφερε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι “αυτό εξαρτάται πολύ, προφανώς, από την εφαρμογή που θα τύχει” και ότι “είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά”.

Ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε μάλιστα την εθνική αντιπροσωπεία ότι αυτή είναι η πρώτη φάση αυτού του εκσυγχρονσμού και θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση που θα έχει να κάνει κυρίως με την αναδιάρθρωση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Θα είναι ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό που θα αποδίδει μείζονες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ και αυτοτελείς πόρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταψηφίζει το νομοσχέδιο, κάνει λόγο για μείωση του κύρους του υπουργικού συμβουλίου, με την υφαρπαγή κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, έχει όμως χαρακτηρίσει θετικές ορισμένες διατάξεις του. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρίσκεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, για την οποία αναφέρει ότι θα αποτελέσει μια θηριώδη υπηρεσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, τονίζει το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση έχει επιφυλαχθεί για την τελική της στάση στην Ολομέλεια, αν και επί της αρχής έχει δηλώσει «υπέρ» του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

«Προβληματικές» χαρακτηρίζει πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου το ΜέΡΑ25 και εκτιμά ότι επεκτείνεται επικίνδυνα η εξουσία του πρωθυπουργού.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσταντόπουλος

Σχετική είδηση : Πυρετώδης κοινοβουλευτική δραστηριότητα- Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο (video)

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος