Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν «προαναγγελθείσα» και «δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ1. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε «εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με προσανατολισμό τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.»

«Η συνάντηση έχει τους όρους και τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει θετικό κλίμα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μας με την Τουρκία αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Στόχος είναι να δημιουργηθεί κλίμα αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και να βάλουμε ένα λιθαράκι για περαιτέρω πρόοδο», σημείωσε.

«Εκφράζονται πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά και η ελληνική πλευρά έχει τις δικές της πάγιες θέσεις», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα πεδία.»

«Καλούμαστε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βαλκανική»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να κλείσει ένα μέτωπο και περνάμε σε νέα φάση στις σχέσεις μας με τους γείτονες και τη Βαλκανική. Σε αυτή τη νέα εποχή προσανατολιζόμαστε εκεί που πρέπει,  σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, τα ανατολικά μας σύνορα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής τόνισε πως «μετά τη συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε μια συνθήκη στο ελληνικό κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έκριναν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν με ένα δημοκρατικό τρόπο. Δηλαδή να θέσουν στο κοινοβούλιο το ζήτημα και να πουν ότι εδώ υπάρχει μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία έχει διαλυθεί, υπάρχουν άλλες ΚΟ οι οποίες βρίσκονται στο όριο. Επομένως εξαιτίας μιας συνθήκης που έχει προκύψει και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης για πρώτη φορά έχουμε 8 κόμματα στο Κοινοβούλιο από το 2012,έχουμε κυβερνήσεις συνεργασιών (…) είπαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο» είπε, για να επισημάνει: «αυτό φάνηκε από τη μεριά της ΝΔ να διαβάζεται ως αποτέλεσμα του εκβιασμού του κ. Καμμένου προς τον πρωθυπουργό και από τη μεριά των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων απορρίφθηκε αυτή η πρόταση. Επομένως, τι πιο φυσιολογικό από την πλευρά του πρωθυπουργού να αποσύρει αυτή την πολιτική πρόταση από το τραπέζι και να πει: «εφόσον δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση εγώ δεν πρόκειται να δώσω τροφή στα ανόητα σενάρια που διακινεί η ΝΔ τελείωσε αυτό το κεφάλαιο και πάμε παρακάτω».

«Η Ν.Δ έχει επιλέξει να αμφισβητεί την  κυβερνητική πλειοψηφία»

«Είναι το μοναδικό κόμμα που ανήκει στο δημοκρατικό τόξο στην Ευρώπη, το οποίο αμφισβητεί τη σημασία και την ωφέλεια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τεράστια ευθύνη για την αντιπαράθεση,  καθώς  αστόχαστα υποτίμησε τη δυναμική που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ακροδεξιά μορφώματα και πρακτικές. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευαισθησία κάποιων τμημάτων του πληθυσμού και να υπερθεματίσει, μετατοπίζοντας τη Ν.Δ στο δεξιό άκρο του φάσματος», υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επιπλέον, μίλησε για «σκληρό ακροδεξιό  πυρήνα», που υπάρχει μέσα στη Ν.Δ, ενώ χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη αντιπολιτευτική πολιτική αυτήν που αμφισβητεί την τήρηση των κόκκινων γραμμών εκ μέρους της κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχει αντιπολίτευση επί της ουσίας των πολιτικών θεμάτων»

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση με φωνές, με κραυγές, με διαρκείς καταγγελίες και ο λόγος είναι ότι συγκεκριμένοι βουλευτές ακολουθούν τη φωνή συνείδηση τους και τοποθετούνται πολιτικά και παίρνουν την ευθύνη γι΄αυτό στο ελληνικό Κοινοβούλιο»,  ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ο Κ. Παπαχριστόπουλος και ο κ. Ζουράρις στήριξαν την κυβέρνηση στη ψήφο εμπιστοσύνης»

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν συγκροτείται μόνο από μια Κοινοβουλευτική ομάδα, συγκροτείται από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  συν τους 6 εκ των οποίων οι 3 είναι υπουργοί της κυβέρνησης. ‘Αρα λοιπόν, θα ήταν παράλογο υπουργοί της κυβέρνησης να διάκεινται επί της αρχής κατά κυβερνητικών νομοσχεδίων», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Κοινοβουλευτικά πλέον τα πράγματα είναι καθαρά και τακτοποιημένα, ενώ η Ν. Δ με βάση τη δύναμης της αδράνειας συνεχίζει να επαναλαμβάνει το αφήγημα των ημερών μέχρι να βρεθεί το επόμενο.»

«Να αποφευχθεί η όξυνση της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα»

Τέλος ερωτηθείς για τις επικρίσεις της ΝΔ περί συναλλαγής της κυβέρνησης με τον Νικόλας Μαδούρο ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση πλήρους εξευτελισμού της ΝΔ και του πολιτικού της λόγου» για να υπογραμμίσει πως πλέον αδυνατεί κανείς να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά μπορεί να βάλει τα γέλια.

«Από τη μεριά της Ελλάδας έχει γίνει ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η όξυνση της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα και καλέσαμε της ΕΕ να πάρει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές προεδρικές και βουλευτικές», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πάρει άλλη θέση, γιατί θέτει πάντα την οποία λύση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και στη μη παρέμβαση στο εσωτερικό άλλης χώρας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: