Φωτο αρχείου

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, και για άλλη μια φορά με NAVTEX ζητεί αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. Συγκεκριμένα, με NAVTEX που εξέδωσε χθες το απόγευμα ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης, επικαλούμενη τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Σύμφωνα με αυτή, με βάση την οποία η Ιταλία εκχωρούσε στην Ελλάδα πλήρη κυριαρχία στα νησιά των Δωδεκανήσων, γινόταν λόγος για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Σύμφωνα με την Ελλάδα, όμως, η Συνθήκη των Παρισίων δεν αφορά και δεν σχετίζεται με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής. Άρα, η Τουρκία δεν οφείλει και δεν πρέπει να εγείρει αξιώσεις επικαλούμενη τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Οι κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα, με τελευταία την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην χώρα μας, έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα, με τον Χουλουσί Ακάρ να απειλεί πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν μπορέσαμε να παραμείνουμε αδιάφοροι για την ανάμειξη της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο και λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: