Τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Ιορδανίας είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε θέματα αναφορικά μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με την τριμερή συνεργασία, το επίκεντρο της συζήτησης εστιάστηκε σε θέματα πολιτικής και οικονομικής υφής προς όφελος των τριών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει μία πρόταση ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα των μικρών, μεσαίων καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων. Συζήτηση έγινε και για τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας για θέματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας.

Σε ότι αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε εκτενής συζήτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του, για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της γείτονας χώρας έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων «Μνημονίων Κατανόησης» με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εκτενείς αναφορές έγιναν και για τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και για τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση “IRINI” για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ.

Εξετάστηκε επίσης, η κατάσταση στη Συρία, ενόψει και της διάσκεψης δωρητών της 30ης Ιουνίου, όπου ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής λύσης, ενώ συζητήθηκε και η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Ιράκ.

Τέλος εξετάστηκε το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, για τις οποίες ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση και διεύρυνσή τους.

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Εξωτερικών

Μοιράσου το άρθρο: