Από το βήμα της διάσκεψης της Θεσσαλονίκης ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να περάσει την προπαγάνδα της Άγκυρας για το Κυπριακό και της γεωτρήσεις. Παρενέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και του υπενθύμισε τις πρόσφατες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία.

«Είτε σας αρέσει είτε δεν όχι στην Κύπρο υπάρχουν δυο κοινότητες. Εφόσον τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν γίνονται σεβαστά και εφόσον η Τουρκία δεν επιτρέπεται να κάνει εξορύξεις στη νόμιμη περιοχή της τότε θα έχουμε πρόβλημα», είπε ο Φαρούκ Καϊμακτσί.

Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕ έλαβε την απόφαση να θέσει ποινές στο θέμα των παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ για τις παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία. Αυτό είναι γεγονός. Όπως και η πραγματικότητα των διαρκών παραβιάσεων του Ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκική αεροπορία».

Λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκυρα με δυο νέες NAVTEX έβγαλε ξανά το γεωτρύπανο FATIH και το σεισμογραφικό ORUC REIS στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Σχετική είδηση: Στην Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης – Συναντήσεις με Ζάεφ, Μπορίσοφ (live)

Μοιράσου το άρθρο: