«Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα iEidiseis. Τη στρατηγική της έντασης συνεχίζει ωστόσο η Άγκυρα, που εξαπολύει ευθεία επίθεση στη Γαλλία, ύστερα και από την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, στο Παρίσι.

Σε ανακοίνωση του αργά χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η στήριξη της Γαλλίας στον στρατάρχη Χάφταρ τροφοδότησε την κρίση στη Λιβύη.

Η Γαλλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενθάρρυνε τον «πραξικοπηματία και κουρσάρο» Χάφταρ να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη είναι η υποστήριξη της Γαλλίας και ορισμένων χωρών σε παράνομες οντότητες κατά παράβαση των αποφάσεων στου ΣΑ του ΟΗΕ».

«Η Γαλλία όπως και στη Συρία, επιδιώκει σκοτεινές πράξεις και ενεργεί ως υπεργολάβος κάποιων χωρών της περιοχής» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό, ότι χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν για τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμετείχαν ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί΄Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Τοαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και αρχήγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Πριν από την έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία παράλληλα προσώρησε σε νέα εισβολή, αυτή τη φορά στο Βόρειο Ιράκ. Η επιχείρηση «Νύχια του Αετού» έχει στόχο τους μαχητές του ΡΚΚ αλλά και του Κούρδους της Συρίας. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Τουρκικού γενικού επιτελείου η επιχείρηση πραγματοποιείται από τούρκους κομάντος με τη στήριξη πολεμικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ και drones, που έχουν ήδη εισέλθει στο έδαφος του Ιράκ.

Σε νέα συνέντευξή του, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «η παραβατική της συμπεριφορά τη φέρνει, κατ’ επέκταση, αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί». «Ελπίζω ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικές συμπεριφορές την απομακρύνουν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. «Συνεργασίες οι οποίες προάγουν τη σταθερότητα και την ευημερία, αντί του αναθεωρητισμού και της διπλωματίας των κανονιοφόρων». Όπως επισημαίνει άλλωστε, «η γεωγραφία έχει «καταδικάσει» την Ελλάδα και την Τουρκία να συνυπάρχουν στην κοινή γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή:ΕΡΤ
Ανταπόκριση-Τουρκία:Αριάνα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: