Τραβάει το σκοινί η Τουρκία, σκληρή απάντηση της Αθήνας – Οχυρώνεται ο Έβρος (video)

Δεν έχει τέλος η ρητορική της έντασης και των προκλήσεων της Τουρκίας, που έφτασε στο σημείο να καταλογίζει στην Ελλάδα ότι παραβιάζει με βάρβαρο τρόπο τα δικαιώματα των μεταναστών. “Η Τουρκία, που εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ήταν η απάντηση της Αθήνας.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τη χώρα μας «να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό» καθώς και ότι «παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών». Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση. “Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» απάντησε και πρόσθεσε ότι “τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση”.

“Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας” κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρέμβαση Ερντογάν

Αργά το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πανδημία, θα αναγνωστεί αύριο το κοράνι από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Η αυριανή ημερομηνία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς στις 29 Μαϊου του 1453 έγινε η άλωση της Πόλης

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη έχει δοθεί εντολή από χθες να αναπτυχθούν στην περιοχή των συνόρων τετρακόσιοι αστυνομικοί, με κύρια σημεία ελέγχου την περιοχή των Φερών, αλλά και το Τυχερό, διότι σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία προαναγγέλλει νέα υβριδική απειλή στα σύνορα με “όπλο” τους μετανάστες.

Την περιοχή επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Ξάνθης.

“H Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο», υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Θέση για τις τουρκικές προκλήσεις πήρε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ κάλεσε την Τουρκία «να μην προκαλεί εντάσεις», τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Πάντως στον Έβρο συνεχίζονται να ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας. Μετά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που επισκέφτηκε χθες την περιοχή, σήμερα ήταν η σειρά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου να επαναλάβει ότι “απόφαση της Ελλάδας είναι η κατασκευή του φράχτη”. Το 4ο Σώμα Στρατού βρίσκεται σε “κόκκινο¨ συναγερμό, οι περιπολίες έχουν ενισχυθεί, “οχυρώνονται” τα παράνομα περάσματα των μεταναστών, ενώ έχουν χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, Drones και κάμερες για να ελέγχονται οι κινήσεις από την απέναντι πλευρά.

Και μέσα σε όλα αυτά η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας “νικητής θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν” προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα που έκανε λόγο για “ανοησίες”.

Όπως τονίζεται «Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος