Το προσφυγικό στην ατζέντα της ΕΕ – Τσίπρας: Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ (video)

«Φωτιές» έχει ανάψει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο  το σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για το προσφυγικό στο οποίο υποστηρίζει ότι  η  πολιτική  των ποσοστώσεων υπήρξε «διχαστική» και το σύστημα μετεγκατάστασης  «αναποτελεσματικό». Εκπρόσωποι της Κομισιόν εξέφρασαν τη διαφωνία τους τονίζοντας ότι δεν αντανακλούν τη συνολική εικόνα για το μεταναστευτικό. Το ζήτημα θα τεθεί στο δείπνο των ηγετών κατά την Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη το βράδυ, όπου αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ3 τονίζοντας ότι η δήλωση Τούσκ είναι άστοχη και δεν πρόκειται να υιοθετηθεί.

Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα,ς μιλώντας στην ΕΡΤ3 και στον Χρ. Γιαννούλη, την παρέμβαση του προέδρου της ΕΕ Ντ. Τουσκ να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

Πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί στην αποτύπωση των συμπερασμάτων οτιδήποτε που αλλάζει την υπάρχουσα συμφωνία με τις ποσοστώσεις.

Χαρακτήρισε ως «πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι μπροστά» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου. Η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ», επισήμανε. Είναι πρόσφατες, είπε, και οι δηλώσεις του Γ. Νταϊσελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία.

Επίσης ανέφερε πως μέσα στο 2015 στην καρδιά της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εμείς είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και άρα οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα έρχονται για να πάνε στο κέντρο. (…) Η Ελλάδα επαναλαμβάνω θα βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλοι» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι η αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρώπη δεν μπορεί να εφαρμόζεται «αλα καρτ».

Όλοι εναντίον Τουσκ για το προσφυγικό

Το προσφυγικό στην ατζέντα της ΕΕ – Τσίπρας: Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ (video)
EPA/STEPHANIE LECOQC

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την Πέμπτη το βράδυ το θέμα της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι ηγετες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς, σε περίπτωση μιας προσφυγικης κρίσης θα μπορούν να ανακουφιστούν ιδιαίτερα τα κράτη που πλήττονται περισσότερο.

Την Τετάρτη, ο Αλ. Τσίπρας, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ προκειμένου να έχουν ιδιαίτερη συνάντηση με τη συμμετοχή της Καγκελαρίου Μέρκελ, με θέμα τις Ευρωτουρκικές σχέσεις και το Προσφυγικό. Το αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού έγινε δεκτό και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσωφ.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική του Τουσκ. Γερμανοί κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα με την Die Welt ανέφεραν ότι η άποψη του Τουσκ ενάντια στο σύστημα ποσοστώσεων ήταν η «αναποτελεσματική». «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο», ανέφεραν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι. «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα όπου όλοι θα μπορούν να βρουν ο ένας τον άλλο και πάλι. Η αλληλεγγύη είναι “κεντρικό στοιχείο” της ΕΕ».

Επίσης, παρέμβαση για ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αναμένεται και από τον Κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών του ΕΛΚ.

Μετά τη έντονη αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, την Τρίτη από το Στρασβούργο, ακολούθησε η τοποθέτηση του Φρανς Τίμερμανς, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «είτε θα βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ή δεν θα υπάρξει λύση».

Ο Ολλανδός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επανέλαβε ρητά τη θέση πως «η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ΕΕ» και διαφώνησε με την κριτική Τουσκ πως «η μετεγκατάσταση προσφύγων που επελέγη στη φάση της κρίσης ήταν αναποτελεσματική».

Επιπλέον, σημείωσε ότι για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κάνει τις προτάσεις τους, και τώρα η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο του Συμβουλίου.

Το προσφυγικό στην ατζέντα της ΕΕ – Τσίπρας: Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ (video)
AP Photo

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, δια του εκπροσώπου της, στηρίζει πλήρως τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέροντας ότι εκφράστηκε ως πολιτικός αλλά και αρμόδιο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν έχουν δραματοποιηθεί οι σχέσεις Επιτροπής – Συμβουλίου, παρότι σημειώνεται διαφωνία με την περιγραφή πως «οι ποσοστώσεις είναι αναποτελεσματικές ή διχαστικές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το σημείωμα Τουσκ «δεν αντανακλά τη συνολική εικόνα στο μεταναστευτικό», και πως «η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με την επιστροφή σε μορφές εθνικής απομόνωσης δεν είναι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Στόχος της Κομισιόν για τη συζήτηση της Πέμπτης είναι: να αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πρόοδος που έχει γίνει, να προχωρήσει η διεύρυνση της Σένγκεν (με ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας) και να γίνει κατανοητή η ολιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό.

Η Σύνοδος Κορυφής εστιάζει στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αρωγής για την Αφρική.

Αλλά, το κλίμα που διαμορφώνεται με τις λεκτικές αντιπαραθέσεις είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που θα επακολουθήσουν.

Συνάντηση Βίσεγκραντ πριν τη Σύνοδο

Σύμφωνα με πηγή της μόνιμης αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Βερολίνο την οποία επικαλείται η DW, τα τέσσερα κράτη της λεγόμενης Ομάδας Βίσεγκραντ, που απαρτίζεται από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία θα συναντηθούν την Πέμπτη πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για να συντονίσουν τη στάση τους στο προσφυγικό.

Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Σκοπός της συμμετοχής τους είναι να πείσουν τα τέσσερα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό.

Αποφάσεις, για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο του 2018.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Γ. Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος