Ο πρωθυπoυργός από τη Σύνοδο για τη Διακήρυξη των 27, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έβαλε στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη υπεράσπισης του κοινωνικού κεκτημένου προκειμένου να προχωρήσει η μάχη για τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ότι σε αυτό το κομμάτι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας, επισημαίνοντας το ως αντίφαση.

«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής για την Ευρώπη καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 60 χρόνων και αυτό καμιά φορά είναι χρήσιμο για να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη αυτές τις κατακτήσεις να τις υπερασπιζόμαστε καθημερινά. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε, δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παλέψουμε εντός για την αλλάξουμε. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο εντός, όσο και εκτός της αίθουσας όπου και υπεγράφη η Διακήρυξη των 27 για το μέλλον της Ευρώπης το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης και την ανάγκη να το προφυλάξουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στήριξη των Ευρωσοσιαλιστών στην Ελλάδα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης «Θετικό ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Αυτές οι αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από κείμενα με μία αμιγώς τεχνοκρατική γλώσσα. Όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη. Είναι γνωστό ότι έθεσα στο επίκεντρο της συζήτησης το κύριο ερώτημα ότι αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει, κι αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η απάντηση που πήρα είναι καταφατική. Μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια συνεχίσει να απέχει. Κι αυτό θα το δούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο και τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης».

Σύνοδος Ρώμης: Επανεκίνηση και αλληλεγγύη για την ΕΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στα συνδικάτα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν μπορώ παρά να επισημάνω μια αντίφαση. Δίνουμε μια μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα. Τα συνδικάτα στη χώρα μας είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θα σας θυμίσω ότι στο κρίσιμο δημοψήφισμα βρέθηκαν για να υπερασπιστούν την ανάγκη να πούμε ναι σε μια κακή συμφωνία και όχι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη. Δεν είναι βεβαίως όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Κατέληξε λέγοντας ότι «Παρόλα αυτά εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε και την αξιοπιστία».

Σε ερώτηση ξένων δημοσιογράφων, χαρακτήρισε βασικούς εχθρούς της Ευρώπης τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και τον λαϊκισμό της άκρας δεξιάς.

Για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου δήλωσε ότι «Σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, μια ελληνική επανάσταση που έχει συνδεθεί διαχρονικά με τους αγώνες στο κέντρο της Ευρώπης, για ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοςύνη. Και αυτός ο αγώνας, σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κυρίαρχος και είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Μοιράσου το άρθρο: