Η συγκρότηση του ΕΣΡ, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου, η πιθανή επικοινωνία Τσίπρα-Τραμπ, αλλά και οι εξελίξεις στο ΤΧΣ κυρίαρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και του έργου που έχουμε μπροστά μας για την έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από το καθεστώς της επιτροπείας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καταφερόμενος ταυτόχρονα κατά της ΝΔ και εξαίροντας τη σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας,» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η ΝΔ διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος. Στόχος της να επιβάλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».

«Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους μαζί με τους εταίρους της στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα θέμα για τη λήψη νέων μέτρων

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα θέμα για τη λήψη νέων επιπλέον μέτρων είτε στο δημοσιονομικό επίπεδο είτε στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποκρούοντας αιτιάσεις και σεναριολογία περί ενδεχόμενων νέων μέτρων που θα συνόδευαν την επίλυση του ζητήματος του χρέους. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να συνδεθούν με νέο πρόγραμμα επιτροπείας, με αφορμή και χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε τη δήλωση του κ. Ράις ότι το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα.

Επικοινωνία Τσίπρα-Τραμπ

Είναι πιθανή το επόμενο διάστημα επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σημείωσε ότι χθες πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, ευρεία σύσκεψη υπουργών, όπου συμφωνήθηκε ότι «τις έρευνες για τις πρόσφατες εγκληματικές υποθέσεις να αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ, μεταξύ άλλων μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει και στην ΕΠΟ την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών».

ΕΣΡ: Η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ ευχήθηκε στα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους

«Μετά την χθεσινή θετική εξέλιξη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρά την διαρκή υπονόμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση» πρόσθεσε.
«Το ΕΣΡ αναλαμβάνει ένα βαρύ καθήκον και ο πήχυς των προσδοκιών είναι εξαιρετικά υψηλός, τόσο σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, όσο και στο τίμημα των αδειών. Ακόμα και η ΝΔ, κάτω από τη γενική κατακραυγή που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την 10μηνη στάση αδιαλλαξίας της και να τηρήσει την συνταγματική της υποχρέωση, έστω και την τελευταία στιγμή» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «μόλις τρείς μέρες πριν, η ΝΔ έθετε ως προϋπόθεση την συνολική κατάργηση του ν. 4339, για να συναινέσει στο ΕΣΡ». «Μετά την χθεσινή εξέλιξη είναι πια βέβαιο ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει στη βάση του νόμου 4339. Από την δική μας πλευρά δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί του ΕΣΡ στην δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνει, να βάλει δηλαδή τάξη και να αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα μετά από 27 χρόνια ασυδοσίας και κυριαρχίας των συμφερόντων της διαπλοκής» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αλλά δεν παρεμβαίνει 

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών, Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με την κόντρα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ, σχετικά με την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής και για το εάν τίθεται θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. «Ωστόσο», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση, «δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ οφείλει άμεσα να επιλυθεί καθότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας που δεν οφελεί τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο».
«Εκτιμούμε ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχετική είδηση: ΔΝΤ: Τέλος λιτότητας με μεταρρυθμίσεις – Τσακαλώτος: Θέλουμε καθαρό διάδρομο (video)

Μοιράσου το άρθρο: