Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης μίλησε στην Στεφανία Χαρίτου ( «Απολύτως Σχετικό »), στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης μέσα από το ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ εξέφρασε την θέση και τους προβληματισμούς των Ομογενών στο ζήτημα που θα απασχολήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν είναι άλλο από την ψήφο των αποδήμων.

Ο κ. Παπαστεργιάδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι « η συμφωνία αυτή, αντί να βοηθά τους απόδημους στο θέμα της ψήφου, θέτει μια σειρά από εμπόδια που τελικά θα έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, να μην μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι ομογενείς που ενδιαφέρονται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι « αποκλείει την πλειονότητα των αποδήμων που επιθυμούν να ψηφίζουν.

Δεν διευκολύνει τους απόδημους και πρακτικά στις διαδικασίες των εκλογών. Δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών. Άτομα που ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν, τώρα τους εμποδίζει να ψηφίζουν. Δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο, υποχρεώνοντας τους ομογενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να ψηφίσουν σε προξενεία, πρεσβείες ή αλλού. Δημιουργεί παράλογες καταστάσεις, αφενός υποχρεώνει και εμπιστεύεται ένα Ελληνόπουλο του εξωτερικού να υπηρετήσει στρατιώτης και να προστατεύει την πατρίδα και από την άλλη του αρνείται το δικαίωμα να ψηφίσει, επειδή δεν έχει παραμείνει δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή που εξηγεί αναλυτικά τις θέσεις των αποδήμων σε όλα τα κόμματα αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμιά απάντηση, ενώ συμπλήρωσε ότι το ζήτημα της ψήφου των ομογενών το έχουν λύσει εδώ και πολλά χρόνια όλα τα υπόλοιπα κράτη.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, Επιμέλεια/Στεφανία Χαρίτου

Μοιράσου το άρθρο: