Βαρβιτσιώτης: Νέο πλαίσιο διεύρυνσης για να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία των Δ.Βαλκανίων (video)

Δύο σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης.


H πρώτη αφορά το νέο πλαίσιο διεύρυνσης για να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων και η δεύτερη αφορά την πρόβλεψη για την προστασία των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στη διαπραγμάτευση ΕΕ-ΗΒ.

«Μετά την πετυχημένη σύνοδο στην Θεσσαλονίκη, σήμερα αποφασίσαμε ότι συμφωνούμε στο νέο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς το γεγονός ότι, πλέον, στη διαπραγματευτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπαίνουν πάρα πολύ ψηλά οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι ένα σημείο το οποίο υποστηρίζουμε θερμά» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το δεύτερο θέμα αφορά το Brexit, επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο διαπραγματευτικό πακέτο το σημείο που αφορά την προστασία των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. «Ο κ. Μπαρνιέ έχει αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο. Πρέπει να κρατήσει ισχυρή την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση με τη Μεγάλη Βρετανία. Και για μας είναι πολύ σημαντικό, ότι πέρα από τις ονομασίες προέλευσης για τα προϊόντα μας, βάζουμε και τα πολιτιστικά αγαθά» ανέφερε. Καταληκτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή διαπραγμάτευση μπορεί να κάνει την Ευρώπη ακόμα πιο ισχυρή.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος