Σειρά ερωτήσεων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης δέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Βαρβιτσιώτης και Χ. Αθανασίου επιτέθηκαν, στο πλαίσιο της διαδικασίας των επίκαιρων ερωτήσεων, στον υπουργό για την διαχείριση πλευράς ελληνικής κυβέρνησης του θέματος του προσφυγικού.

«Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική.», δήλωσε ο κ. Αθανασίου με τον κ. Βαρβιτσιώτη να υποστηρίζει πως το υπουργείο έχει στη διάθεση του 700 εκατομμύρια ευρώ τα οποία, όπως, είπε, «λιμνάζουν».

«Λυπάμαι που ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπεύθυνος της Ν.Δ για το μεταναστευτικό προσπάθησε να δημιουργήσει μια εικόνα με ψέμματα και άγνοιες. Όταν αναλάβαμε δεν βρήκαμε καμία πολιτική για την μετανάστευση», δήλωσε ο κ. Μουζάλας και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρχε καν υπουργείο. Υπήρχε μετανάστευση αλλά υπουργείο δεν υπήρχε.».

«Η πολιτική σας των ανοιχτών συνόρων οδήγησε σε φράχτες την Ευρώπη.», απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενώ συμπλήρωσε πως ρόλος του υπουργείου είναι «να προετοιμάζει την χώρα ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να υπάρξει από την κατάρρευση της συμφωνίας Ευρώπης – Ελλάδας.»

«Δεν είχατε καν διαδικασία καταγραφής, καταγράφατε αφού συλλαμβάνατε μετά από επιχειρήσεις ‘σκούπα’ και με την λογική ανακατάληψης του δημόσιου χώρου.», ανταπάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως η κατάσταση σε Σάμο και Μυτιλήνη «είναι κακή» αλλά γίνεται προσπάθεια μετά από 3 μήνες να μην είναι.

Τέλος στον κ. Κρεμαστινό ο οποίος έθεσε το θέμα της μη μακρόχρονης παραμονής των προσφύγων στα νησιά και μετακίνησης τους στην ενδοχώρα, ο κ. Μουζάλας είπε πως τα hotspots στα νησιά δημιουργήθηκαν στη λογική να γίνεται καταγραφή και μετά να ακολουθείται ο δρόμος της νομικής κατάληξης της κάθε υπόθεσης.

«Πιέζουμε σε Ευρώπη και Τουρκία να εφαρμόσουν αυτά που πρέπει να εφαρμόσουν», κατέληξε ο υπουργός.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

Μοιράσου το άρθρο: