Βουλή: Ένταση προκαλεί τροπολογία περί απαλλαγής προστίμων για λαθρεμπόριο

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας. Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως γι’ αυτά τα οποία ακούστηκαν στην Ολομέλεια περί υποψιών για διαφθορά, ο ίδιος δεν γνωρίζει και δεν υποψιάζεται τίποτα. Νωρίτερα είχε δηλώσει και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ότι κάνει δεκτή την τροπολογία.

Η τροπολογία προτείνει τροποποιήσεις στο νόμο 2960/2001 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και προβλέπει την απαλλαγή από τυχόν πρόστιμα για λαθρεμπόριο, επενδυτών που είχαν αγοράσει μέσω αποκρατικοποιήσεων και εκκαθαρίσεων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων μετέχει το δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι η παράβαση δεν ήταν γνωστή στον νέο επενδυτή τη στιγμή της μεταβίβασης των μετοχών.

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, εξέφρασαν αντιρρήσεις και  ζήτησαν να αποσυρθεί η τροπολογία καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν είχε το θάρρος να φέρει η ίδια προς ψήφιση την ρύθμιση.

“Γιατί δεν είχατε το θάρρος να το φέρετε εσείς; Διότι είναι προφανές ότι υπήρξε προσυνεννόηση. Πού νομίζετε ότι νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα;”  αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ.

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γραμματέα της Κ.Ο, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος επισήμανε ότι αυτή η τροπολογία είχε κατατεθεί πάλι τον Απρίλιο του 2016 και είχε αποσυρθεί μετά από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

“Είναι μια τροπολογία αθλιότητας, κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Δεν λέει ποιους αφορά. Δεν λέει ποιους απαλλάσσει και με ποια ποσά. Δεν λέει πόσα εκατομμύρια χάνει το ελληνικό δημόσιο. Ποια είναι η ζημία. Τι είναι και ποιοι επιτέλους αυτοί οι ημέτεροι που αξίζουν τον κόπο για μια τέτοια χάρη από την πλευρά της κυβέρνησης. Όχι κύριοι! Αυτή η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί” είπε.

Απαντώντας η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι με την τροπολογία  οι κυρίως υπαίτιοι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε  τον υπουργό  να μην κάνει αποδεκτή την τροπολογία και ανακοίνωσε ότι γίνεται συλλογή υπογραφών προκειμένου να υποβληθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε επίσης να μην γίνει δεκτή η τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τη ρύθμιση ως υπουργική, εφόσον κρίνει ότι ρυθμίζει ένα σοβαρό θέμα, μαζί με την εκτίμηση του ΓΛΚ για ενδεχόμενες απώλειες ή όχι για το Δημόσιο, «διαφορετικά διαμορφώνεται ένα άσχημο περιβάλλον. Γιατί αν είναι τίμια η κυβέρνηση, πρέπει και να φαίνεται. Και με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, όχι μόνοι δεν φαίνεστε τίμιοι, αλλά και δημιουργείτε το πεδίο για αντιλήψεις, υπαρκτές ή όχι», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος προς τον κ. Παπαδημητρίου.

Να μην κάνει αποδεκτή την τροπολογία Δημητριάδη, ζήτησε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Είπε ότι η τροπολογία θα πρέπει να έρθει με έκθεση του ΓΛΚ προκειμένου να ξέρει η Βουλή ποιους αφορά.Για αντίστοιχη τροπολογία που είχε έρθει πριν από ένα χρόνο και αφορούσε εταιρείες αποθήκευσης καυσίμων στη Β. Ελλάδα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ανέφερε «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα από τα λαθραία καύσιμα…». «‘Η μην την κάνετε δεκτή ή πείτε μας ποιες εταιρείες αφορά και πόσα χρήματα θα χάσει το κράτος από τη μη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη νομιμοποίηση του λαθρεμπορίου καυσίμων», πρότεινε ο Γ. Αμυράς.

“Τερατολογίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα” χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, τα πυρά που δέχθηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η τροπολογία που κατέθεσε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής επέμεινε στην υπεράσπιση της τροπολογίας του, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία του αφορά την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια να μπουν κανόνες δικαίου και διαφάνειας για ζητήματα που προκύπτουν, είτε κατά τις αποκρατικοποιήσεις είτε κατά τις εξυγιάνσεις και εκκαθαρίσεις, και αφορούν εξαιρετικές περιπτώσεις παραβάσεων λαθρεμπορίας και μόνον.

“Στόχο έχει”, τόνισε ο βουλευτής, “να δώσει λύση στους νέους επενδυτές οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από ευθύνες που επ’ ουδενί και αποδεδειγμένα δεν έχουν οι ίδιοι, αλλά κάποιοι προηγούμενοι. Οι απαιτήσεις του Δημοσίου παραμένουν έναντι των προηγούμενων και δεν υπάρχει ζήτημα χαριστικό” επέμεινε ο κ. Δημητριάδης.

“Το σχέδιο νόμου είναι ολοφάνερο ότι δεν αποτελεί προϊόν σοβαρής μελέτης και επ’ ουδενί ικανοποιεί τους ενδιαφερόμενους φορείς. Είναι δε βέβαιο, ότι θα επιτείνει την ασφυξία, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα και στους επιχειρηματίες και στις τράπεζες”, ανέφερε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται για την ψήφιση των άρθρων.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος