Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο ν/σ του υπουργείου Παιδείας

Την πλήρη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση την Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου επί της Αρχής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Για νομοσχέδιο «θεσμικής εκτροπής» που δημιουργεί ένα καθεστώς «Όργουελ» στα πανεπιστήμια έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας, Νίκος Φίλης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση το φέρνει επίτηδες εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να αποφύγει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τόνισε πως με το νέο σύστημα εισαγωγής και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ένα στα τέσσερα παιδιά που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2020 με το νέο σύστημα δεν θα μπορούσε να εισαχθεί. Πρόκειται, είπε, για μια επιλογή της κυβέρνησης προκειμένου να ωθήσει τα παιδιά στα υποβαθμισμένα ιδιωτικά κολέγια.

«Ο μηχανισμός που στήνετε», σημείωσε, είναι «μηχανισμός περικοπής παιδιών από τα πανεπιστήμια».
Για την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια, ανέφερε πως το ποσοστό ανέρχεται στο 0,1% και χαρακτήρισε «ρουσφέτια του κ. Χρυσοχοΐδη» την πρόσληψη 1.030 αστυνομικών για την φύλαξη των ιδρυμάτων, προσθέτοντας ότι αντ’ αυτών θα έπρεπε να προσληφθούν 1.030 πανεπιστημιακοί καθηγητές, που σήμερα απουσιάζουν από τα πανεπιστήμιά μας.

Οι πρυτάνεις, τόνισε, «λένε δώστε μας προσωπικό να οργανώσουμε εμείς την ασφάλεια του πανεπιστημίου» εσείς όμως δημιουργείτε και το Κέντρο Ελέγχου σημάτων, ήχου, εικόνας που θα υπάρχουν από κοινού εκπρόσωποι του πανεπιστημίου και της αστυνομίας, δηλαδή η αστυνομικοί θα έχουν πρόσβαση ακόμα και σε προσωπικά δεδομένα, όπως είναι τα e-mail. Βάζετε κάμερες μέσα στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι αυτές δεν θα καταγράφουν στα αμφιθέατρα όταν γίνονται παραδόσεις μαθημάτων, αλλά στα αμφιθέατρα δεν γίνονται μόνο μαθήματα αλλά διεξάγονται και συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Αυτά, συνέχισε ο Νίκος Φίλης, «είναι παράθυρα κατά της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια».

Σημείωσε ότι πρώην υπουργοί Παιδείας έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, όπως ο Γ. Σουφλιάς, ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο Θ. Φορτσάκης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, λέγοντας «σε αυτούς κυρία υπουργέ θα πρέπει να απαντήσετε και να απολογηθείτε, στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον και δημιουργείτε καθεστώς και φυτώριο για νέους Κορκονέα μέσα στα πανεπιστήμια.

Επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η δεξιά δείχνει για μια ακόμα φορά την επιθετικότητά της απέναντι στην δημοκρατία» γιατί «έχετε δυσανεξία απέναντί της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Φίλης, στηρίζει κάθε κινητικότητα και υπογράμμισε «πως το νομοσχέδιο αυτό ακόμα και εάν ψηφιστεί θα καταργηθεί στην πράξη και θα είναι από τα πρώτα που μια επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της με το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας ότι δεν έκανε διάλογο.
«Ολομόναχος κανείς δεν πάει μακριά…και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πάει ούτε μέχρι τις επόμενες εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο αυτό, τόνισε, «διακατέχεται από ιδεοληπτικές στρεβλώσεις, νομοθετούμε τα νομοθετημένα και μάλιστα τα υπερνομοθετούμε οδηγώντας σε ενστάσεις και αδιέξοδο».

Η Χαρά Κεφαλίδου χαρακτήρισε «αντιμεταρρυθμιστικό το καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια» λέγοντας πως «δίνετε χώρο σε μια πολυποίκιλη μάζα από μπαχαλάκηδες, εξωπανεπιστημιακούς,βαποράκια, ακτιβιστές κλπ για να βρεθούν απέναντί σας» . Με αυτά που κάνετε, είπε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, «ομολογείτε την αποτυχία της δήθεν εμβληματικής σας διάταξης για το άσυλο του 2019». Τότε «φτιάξατε μια τρύπα στο νερό… αλλά και με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνετε ότι δεν βάζετε μυαλό. Προτιμάτε την μοναχική επίδειξη ισχύος αντί του διαλόγου». Πρόσθεσε ότι οι προθέσεις σας «δεν κρύβονται όποιο περιτύλιγμα και εάν βάλετε», και «είστε κολλημένοι στο δόγμα νόμος και τάξη…σε μια ευταξία του 1960 που συσκοτίζει και υποτιμά τα προβλήματα πυροδοτώντας κοινωνικές εκρήξεις».

Τα πανεπιστήμια, είπε η κα. Κεφαλίδου, «χρειάζονται φρέσκο, καινούργιο, αέρα». Η παιδεία απαιτεί έναν 10ετή σχεδιασμό, η εκπαίδευση από την προνηπιακή αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο, με παρακλάδια την επαγγελματική κατάρτιση είναι συγκοινωνούντα δοχεία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν και να σχεδιαστούν, τόνισε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τάχθηκε κάθετα ενάντια στο σχέδιο νόμου, τονίζοντας πως «εισάγεται η περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και η κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής αμφισβήτησης του “Πανεπιστημίου-Ανώνυμη Εταιρεία”. Στόχος σας είναι η περιστολή κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης των φοιτητών για ολοκληρωμένες σπουδές». Ανέφερε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι το ίδιο με αυτό του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος, που “σας καλεί να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα την πανδημία κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια εδώ και ένα χρόνο, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει την αγορά και τα εμπορικά κέντρα, ισχυριζόμενη ότι “ο κορονοϊός κολλάει μόνο στα συλλαλητήρια, αλλά όχι στα σχολικά τμήματα των 25 και 27 μαθητών. Κολλάει στις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, τις οποίες και απαγορεύει, αλλά όχι στα βαγόνια του μετρό και στα εργοστάσια όπου συνωστίζονται εργάτες χωρίς μέτρα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας”.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε πως η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της ανάλογης πολιτικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Παρατήρησε πως και ο νόμος για το άσυλο, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, το 2019, είχε προωθηθεί με το ίδιο πρόσχημα, της ανομίας στα πανεπιστήμια με προβοκατόρικες δράσεις των γνωστών – αγνώστων, με συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και των πανεπιστημίων ως άντρα εγκληματικότητας.

Για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο κ. Δελής ανέφερε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, ενώ ρίχνει κι άλλο νερό στο μύλο της κατηγοριοποίησης των σχολών. Η κυβέρνηση, είπε, «φουλάρει τις μηχανές της αντιλαϊκής πολιτικής, ψηφίζοντας εχθρικούς νόμους για τον λαό, ο οποίος έχει δικαίωμα -και θα το κάνει- να αγωνιστεί για να μείνουν όλοι αυτοί οι νόμοι στα χαρτιά».

Με θετική προσέγγιση στο σχέδιο νόμου εμφανίσθηκε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Χάιδω Ασημακοπούλου, τονίζοντας ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι απαραίτητο να γίνεται με όρους, αντάξιους των παρεχόμενων γνώσεων, χωρίς την αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας, ενώ επέκρινε την εισαγωγή στα ΑΕΙ με χαμηλές βαθμολογίες. Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει, είπε, να αποτελεί αυτοσκοπό των μαθητών, των καθηγητών και των γονιών τους, ούτε είναι πανάκεια επαγγελματικής καταξίωσης.

Για το όριο στη διάρκεια της φοίτησης, ανέφερε πως η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών δείχνει πως οι φοιτητές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών σχολών και δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια. Σημείωσε πως το σύστημα δήλωσης στο μηχανογραφικό που ισχύει σήμερα είναι προβληματικό, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις αλλαγές που θεσμοθετούνται.

Όσον αφορά στα ζητήματα ασφάλειας των πανεπιστημίων, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης είπε ότι είναι αναγκαία η κάρτα εισόδου στα ιδρύματα για όσους έχουν πραγματικά λόγο να βρίσκονται σε αυτά. Πρότεινε τη δημιουργία ειδικού σώματος Προστασίας των Πανεπιστημίων, άρτια εκπαιδευμένο και στελεχωμένο, λέγοντας πως «η Ελληνική Λύση τάσσεται υπέρ του ασύλου ιδεών και όχι όμως της παρανομίας, της εγκληματικότητας και των κουκουλοφόρων». Είναι, τόνισε, αναγκαία τα ελληνικά πανεπιστήμια να σταματήσουν να είναι έρμαια στην εγκληματική βία, στην αυθαιρεσία και στην παραβατικότητα. Σε κάθε φαινόμενο καταστροφής και βίας, είπε, πρέπει να υπάρχει αναγκαστική πληρωμή και ανάληψη ευθύνης των ζημιών για όλους όσους εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, σε καταστροφή δημόσιας περιουσίας, καθώς και η αποπομπή τους από το πανεπιστήμιο.

Ζήτησε την αποσύνδεση των πρυτανικών εκλογών από τους φοιτητές και πρόσθεσε πως είναι «χρέος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και τις ακαδημαϊκές αξίες του δημόσιου πανεπιστημίου».

Την κάθετη αντίθεσή της με το σχέδιο νόμου εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι μέσα σε συνθήκες πανδημίας φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Πρόκειται, είπε, «για μια εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, που όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά θα είναι και πολύ δύσκολο να φτάσει να τη μιμηθεί κανείς στο μέλλον». Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ άμεσα, με τους μαθητές να είναι μια ανάσα πριν τις εξετάσεις. Η λέξη ενσυναίσθηση, είπε η κα. Σακοράφα, είναι «λέξη άγνωστη για την κυβέρνηση. Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πλήθους υποψηφίων από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και αναρωτήθηκε ποιο είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, να εξωθήσει μαθητές στα Ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολλέγια;

Οι σπουδές στα ΑΕΙ, είπε, δεν απαξιώνονται από τη βάση εισαγωγής αλλά από τις ελλιπείς υποδομές και τη πλημμελή στελέχωση των ΑΕΙ. Το διφασικό μηχανογραφικό, ανέφερε η βουλευτής, «αποτελεί συμπλήρωμα της πολιτικής αποκλεισμού εισακτέων, μετά τη βάση εισαγωγής».

Για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είπε πως «είναι τόσο προφανή και εξοργιστικά αυτά που προωθείτε, που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλόγου, ανταλλαγής ή σύνθεσης απόψεων. Έχετε ήδη καταργήσει το άσυλο στα πανεπιστήμια. Στο πολιτικό σας DNA είναι ο αυταρχισμός. Κάνετε μια επικοινωνιακή πολιτική ότι δήθεν οργιάζει η εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους, ότι εκεί διακινούνται ναρκωτικά κλπ, αλλά δεν έχετε κανένα πραγματικό στοιχείο για να αποδείξετε». Ανέφερε πως η ίδια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων λέει ότι οι «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» δεν πρέπει να υπάγονται στην ΕΛΑΣ, ούτε να στελεχώνονται από αστυνομικούς. Συνεχίζοντας η βουλευτής τόνισε ότι η αντίληψη της αστυνομοκρατίας συμπληρώνεται με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών και λοιπών συστημάτων ασφάλειας, εικόνας και ήχου με κάλυψη τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων.

«Η ιδεοληψία σας κατισχύει των πάντων. Η πολιτική για σας ή θα είναι αντικοινωνική ή δεν έχει νόημα. Εκεί βρίσκεστε: ή θα είστε εναντίον της κοινωνίας ή θεωρείτε πως δεν έχετε λόγο ύπαρξης» κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος