EUROKINISSI

Με τη ρύθμιση για την κατάργηση μείωσης του αφορολόγητου «κλείνει» αύριο τις εργασίες της η Βουλή, ενόψει την προκήρυξης των εκλογών για τις 7 Ιουλίου. Η αυριανή διαδικασία αποτελεί ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της δέσμης των άμεσων θετικών μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητούνται σήμερα και αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι το βράδυ, τα νομοσχέδια που διαμορφώνουν τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Θα συζητηθούν χωρίς την παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χ.Α, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να προωθήσει τα νομοθετήματα. Tη συζήτηση παρακολουθούν και τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο.

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιθεσμική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, τόνισαν ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στη ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοθετήματος όταν ήδη έχουν προαναγγελθεί οι εθνικές εκλογές, και αποχώρησαν.
Η ΝΔ δεν παρέστη καθόλου στη συνεδρίαση, πιστή στη γραμμή που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, αντέτεινε ότι «είναι μια έντιμη πράξη πολιτικής δεοντολογίας» η προαναγγελία του πρωθυπουργού και η πολιτική του δέσμευση για εθνικές εκλογές αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ τόνισε ότι οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και 10ετίες.

Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν βελτιωτικές αλλαγές και θα υπάρξει ποινολογική κλιμάκωση για το αδίκημα του βιασμού, διαψεύδοντας ότι έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα και τονίζοντας ότι παραμένει ως κακούργημα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Καλογήρου, στις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου κρύβονται σκορπιοί και φίδια. «Υπάρχουν σημαντικές διατάξεις και θεμελιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο που λύνει θέματα πράγματι δεκαετιών. Όμως η κυβέρνηση ντρέπεται να πει τι περιέχει το κείμενο, δεν έχει το θάρρος μετά την υπέροχη δουλειά που έγινε και έρχεται με διαδικασίες αντισυνταγματικές και φέρνει διατάξεις για να υπερψηφιστούν που κρύβουν σκορπιούς και φίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. «Έγινε μια μακρά και ευρεία διαβούλευση με κόμματα και επιστημονικούς φορείς. Ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, που όλοι το ομολογούν αλλά τεχνηέντως, για μικροπολιτικούς λόγους, και υποκριτικά εμφανίζονται να παραποιούν τη πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για fast track διαδικασία που κρύβει σκορπιούς και φίδια», απάντησε ο κ. Καλογήρου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος), ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Βουλή:Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι Ποινικοί Κώδικες-Διευκρινίσεις για τις ποινές του βιασμού (video)

Μοιράσου το άρθρο: