Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε στη Βουλή η διήμερη κρίσιμη μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική (φανερή) ψηφορορία. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε επίσημα στην Ολομέλεια του Σώματος, την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Φωκά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, αλλά και τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου, Σπύρου Δανέλλη, από την ΚΟ του Ποταμιού.

Αρχίζει το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12:00 αντί για τις 10:00 μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την Πέμπτη η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερεις κύκλους.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστροφη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει τη θητεία της, εκτιμούν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη.

Για «σκηνοθετημένο διαζύγιο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαλύθηκαν αλλά συγχωνεύθηκαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν την ψήφο τους», γιατί όπως είπε «ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στην συμφωνία των Πρεσπών και ναι σε μία κυβέρνηση που κάνει ζημιά στην χώρα».

Αν ο κ. Μητσοτάκης δέχεται να μην πουλήσουμε το όνομα της Μακεδονίας, υπογράφω πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ενώ υπογράμμισε ότι θα κάνει οτιδήποτε προβλέπεται συνταγματικά για να μην περάσει η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πως είναι σαφές ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά το κοινοβουλευτικό έργο της και δεν υπάρχει θέμα διακοπής των εργασιών της.
«Μόνο σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει πρόταση μομφής, ενδιάμεσα η Βουλή δεν θα είχε άλλες κοινοβουλευτικές εργασίες, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε, ακόμη, ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία είχε δοθεί και πριν 20 μέρες με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, άρα είμαστε σε διαδικασία που η Βουλή λειτουργεί κανονικά».

Όπως είπε, η Διάσκεψη κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, μετά από μία έντονη συζήτηση που προηγήθηκε, σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά θέματα».

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ο νέος υπουργός, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αποφασίσει για την τύχη της.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει της συζήτησης της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού τέθηκε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόρδας, μετά τη δήλωση του κ. Δανέλλη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εντός της ημέρας αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της διαγραφής του από Το Ποτάμι.
Εκτός Κ.Ο. ο βουλευτής Σ. Δανέλλης ανακοίνωσε «Το Ποτάμι» (video)

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αριστείδης Φωκάς ανακοίνωσε μαζί με τον Πάνο Καμμένο την προσχώρησή του στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς (video)

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Τα βλέμματα στη «μάχη» της Βουλής – Αρχίζει την Τρίτη η συζήτηση (video)

Μοιράσου το άρθρο: