Βουλή: Υψηλοί τόνοι στην συζήτηση για το αναπτυξιακό – “Κόντρα” Τσίπρα – Γεωργιάδη (video)

Μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται η ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου μετά από πολυήμερη συζήτηση και εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και κινητοποιήσεων των συνδικάτων. Ωστόσο, η συζήτηση απόψε επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα με μεγάλη οξύτητα και ανταλλαγή βαρύτατων εκφράσεων μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Γεωργιάδη.

Το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» φέρνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή, έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, δίνοντας έμφαση στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επενδύσεις και στο άνοιγμα του δρόμου για νέες θέσεις εργασίας.

«Επιτρέπουμε στις επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης να μπορούν να τύχουν ενίσχυσης από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο», ανέφερε παρεμβαίνοντας νωρίτερα στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας. Όπως εξάλλου έσπευσε να αποσαφηνίσει, τυχόν ενίσχυση του οπτικοακουστικού έργου δεν αφορά την προωθούμενη ρύθμιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, καθώς μπορεί να γίνει από το ΕΚΟΜΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4487/2017.

Η κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας στη Βουλή τις νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες δίνεται στα δημοτικά συμβούλια η δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους εργαζόμενους στους δήμους ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση δεν θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους και ζήτησε να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από το θέμα.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ομιλία του, τόνισε ότι το “Επενδύω στην Ελλάδα” δεν είναι ένα ευφυολόγημα αλλά μια πραγματικότητα, η οποία καταγράφεται. Αναφέρθηκε στις πέντε βασικές αρχές, «ψηφιοποίηση του κράτους, απλούστευση διαδικασιών, επιτάχυνση δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, κινητροδότηση (ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα) και ενίσχυση της καινοτομίας μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Στοιχεία που καταρρίπτουν, όπως είπε, τον ισχυρισμό ότι το τρίμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ διαλύθηκε η αγορά εργασίας, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Δεν είναι δυνατό να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Περίμενα ο κ. Τσίπρας να πει κάτι για τη βαριά κληρονομιά που μας άφησε. Δεν είπε τίποτα» είπε ο υπουργός Εργασίας.

“Το νομοσχέδιο αυτό θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ευκολότερη”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε πως “όποιος βουλευτής δεν το ψηφίσει είναι σαν να λέει στους συμπολίτες του ότι προτιμά να μένουν στο έλεος της γραφειοκρατίας γιατί εκείνος θέλει να κάνει αντιπολίτευση”. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην ομιλία του στη Βουλή είπε ψεύδη και ανακρίβειες.

Α. Τσίπρας: Το ν/σ εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα

Να αποδομήσει συνολικά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Βουλή, λέγοντας ότι είναι “πλυντήριο επιχειρηματικών συμφερόντων” και υποστηρίζοντας ότι διαπνέεται από μια φιλοσοφία ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντεργατική που στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί και αντιαναπτυξιακή”. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει κρυμμένο ένα άλλο νομοσχέδιο “σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο – νοσταλγός του ΔΝΤ”. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι οικειοποιείται επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις χηρείας.

Φ. Γεννηματά: Κατώτερο των περιστάσεων

Νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων που χρειάζεται η χώρα, βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που δεν δημιουργεί καμία προοπτική ανάπτυξης, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Η Φ. Γεννηματά σχολίασε πως πρόκειται για πολυνομοσχέδιο διάφορων τακτοποιήσεων και κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της λέει «ΟΧΙ» επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για την διακυβέρνηση, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης. «Αντίθετα», όπως είπε, «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Δ. Κουτσούμπας: Ευνοϊκό πεδίο για το μεγάλο κεφάλαιο

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του είπε ότι «δεν μπορεί να κρυφτεί η προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού». Σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της κρατικής λειτουργίας που διακηρύσσει η κυβέρνηση αφορά την πιο αποτελεσματική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «περιβαλλοντικές βόμβες» ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης προωθεί διατάξεις που θρυμματίζουν ότι λιγοστό είχε μείνει όρθιο από τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων».

Κ. Βελόπουλος: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνείτε σε όλα

Για «ψευτοαντιδικίες που γίνονται την ώρα των δελτίων ειδήσεων για να παίξουν τις ατάκες στα δελτία ειδήσεων», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ξεκινώντας την παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου. «Είναι ένα συμφωνημένο θέατρο του παραλόγου για επικοινωνιακούς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βελόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον αριθμό των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου.

Τροποποιήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμών για τα δημόσια έργα

Τροποποιήσεις που “είναι αναγκαίες για την έγκαιρη περάτωση των διαγωνιστικών διαδικασιών των έργων αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοληπτικού κλάδου σε συνθήκες πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού ” -όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση- περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση “θα πρέπει ειδικότερα να αρθούν εκκρεμότητες από τον επιτυχή έλεγχο που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις ο οποίος οδήγησε στην έκδοση αποφάσεων.” Συγκεκριμένα με την τροπολογία αναμένεται να ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί μεγάλων δημοσίων έργων που έχουν παγώσει λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα του κατασκευαστικού κλάδου. Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι να σταματήσει το φαινόμενο της κατάθεσης μεγάλου αριθμού προσφυγών στους διαγωνισμού δημοσίων έργων, οι οποίοι οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις.

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Γεωργιάδη

Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σχετικά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύεων για το σκάνδαλο Novartis. Απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη; Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον- άρον».

“Είναι πολύ λογικό, μετά από αυτή την παράσταση, να φεύγει ο κ. Τσίπρας. Γιατί είναι προφανές ότι έχει μάθει, όπως κάνει στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς να δηλώνει τι θέλει να πουν οι από κάτω και αν κάνουν κανένα λάθος και ψηφίσουν ανάποδα, να τους βάζει να αλλάζουν την ψήφο τους”, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του Α. Τσίπρα.

Αναφερόμενος στη χθεσινή του δήλωση που πυροδότησε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι θα μπορεί να κατηγορεί εμάς με εικασίες και υποθέσεις, αλλά δεν θα μπορούμε να τον κατηγορούμε εμείς με εικασίες και υποθέσεις. Που το είδατε αυτό γραμμένο; Λοιπόν, για να ξέρει ο ελληνικός λαός. Νόμος περισσότερο ύποπτος για διαφθορά στα φάρμακα από τον τελευταίο νόμο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφιστεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λ. Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος