Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 -της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας- συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση επισημαίνει το αναπτυξιακό πρόσημο του προϋπολογισμού, ενώ η αντιπολίτευση της καταλογίζει ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ψηφίζει προυπολογισμό «πολλών κρυφών φόρων και πολλών ερωτηματικών». Έτος-σταθμός εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα είναι για την Ελλάδα το επόμενο έτος, που θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι με τους εταίρους τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το στοίχημα της κυβέρνησης σκιαγράφησε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εμείς αυτό θα κάνουμε με τέσσερα βασικά επιχειρήματα. Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Βλέπετε τον κόσμο ανάποδα, όπως όλοι νεοφιλελεύθεροι, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και επεσήμανε: «Δεν χρειάζεται επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Απαιτείται ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, περισσότερη δικαιοσύνη. Αλλά ο προϋπολογισμός της ΝΔ αυξάνει τις αδικίες».

Για υψηλά πλεονάσματα, υπερταμείο, υπερφορολόγηση, φιλοδωρηματική αντιμετώπιση, έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από κει που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει, βέβαια, προθυμία για ικανοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου. Εξάλλου αυτή ήταν και η δέσμευσή της και ανέλαβε τη στήριξή της», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Μπούμπας σχολίασε: «Στο σχέδιο για τις τράπεζες είχατε δώσει το όνομα Ηρακλής. Εδώ θα μπορούσατε να δώσετε το όνομα Σίσυφος, γιατί θα είναι μία από τα ίδια».

«Ο προϋπολογισμός κάθε κυβέρνησης είναι η ταυτότητά της. Ο φετινός έχει μια βεβαρημένη σημειολογία. Είναι ο δέκατος μνημονιακός προϋπολογισμός που υπακούει σε όσα έχουν ψηφιστεί και με τα τέσσερα μνημόνια», επεσήμανε η βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Ήπια αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου και οικονομικού επιτελείου, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών με παρέμβασή του υποστήριξε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρότι η συμβολή της είναι μικρή.

«Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ.; Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκατ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκατ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκατ.;, επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε:

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, το 12% της μείωσης προέρχεται από απόφαση δικής μας κυβέρνησης».

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, με την ονομαστική ψηφοφορία.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Σχετική είδηση: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020 (video)

Μοιράσου το άρθρο: