Βρυξέλλες-Μ.Χρυσοχοΐδης: Τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν (video)

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, και η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά τίθεται επί τάπητος  στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Οι ευρωβουλευτές συζητούν για την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία, και τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχονται στην Τουρκία.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη, απηύθυνε έκκληση στους ευρωβουλευτές να βοηθήσουν, ώστε να πεισθούν τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, κάνοντας δύο επισημάνσεις: ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό είναι πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και πως είναι ύψιστη ουτοπία και ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι είναι ασφαλής κλείνοντας τα σύνορα.

Και δεύτερον, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων φιλοξενούνται σε δομές που δεν τιμούν τη Ευρώπη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε ότι ζήτησε με επιστολή του προς όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, να πάρουν εθελοντικά έναν αριθμό παιδιών αλλά μόνο μια χώρα ανταποκρίθηκε. «Είναι θέμα πολιτισμού να κινητοποιήσουμε τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών ώστε να φιλοξενηθούν τα ανήλικα παιδιά σε κατάλληλους χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο για το άσυλο, που αποτελεί πιστή μεταφορά του ευρωπαϊκού κανονισμού, επισημαίνοντας ως πρώτιστο στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να εγγυηθούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε γλαφυρά την έκταση του προβλήματος σημειώνοντας ότι έφυγαν 4000 άνθρωποι από τα νησιά προς την ενδοχώρα και ταυτόχρονα ήρθαν ακόμη 3000 από την Τουρκία.

Και με ευθύ τρόπο επικαλέστηκε όχι την αλληλεγγύη, όπως είπε, αλλά τους κανόνες και το δίκαιο της Ένωσης σημειώνοντας, ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επαφίεται στον εθελοντισμό.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν επισήμαναν πως «οι σχέσεις με την Τουρκία παραμένουν δύσκολες, καθώς παρατηρείται συνεχής επιδείνωση για την κατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα αλλά και στις σχέσεις της με κράτη μέλη της ΕΕ».

Επίσης, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν υπογράμμισαν πως η εισβολή στη Συρία επιδείνωσε την κατάσταση, επαναλαμβάνοντας τη θέση Γιούνκερ ότι τα χρήματα της ΕΕ δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη αυτής της επιχείρησης ή για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας εντός του Συριακού εδάφους.

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σημερινές δηλώσεις τουΜιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αναφέρει ειδικότερα πως «η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι “η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση” αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού». Σημειώνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών» και πως αυτό το είχε αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, «όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη “θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό”.

Τι απαντά το υπουργείο

Με δηκτικό τρόπο απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με αφορμή την παρουσία του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην απάντησή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει τρία σημεία «που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο». Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει, «μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα “ομολόγησε” ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως “οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας”».

Επίσης, «αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές “κατέκριναν το έλλειμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ”».

Τέλος, σχολιάζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίστηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά» και προσθέτει ότι «η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή διεθνοποίηση».

Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι με την ομιλία του ο υπουργός «προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος