Υπεγράφη στα Σκόπια η πρώτη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αφορά  τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας. Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς και ο  ομόλογος του Ντάμιαν Μαντσέφσκι συμφώνησαν ότι το μέλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο και για τις δύο χώρες.

Οι δυο υπουργοί, υποστήριξαν ότι έως το τέλος Μαΐου θα εφαρμοστούν οι πρώτες μειώσεις στα δεδομένα κινητής μεταξύ των δυο χωρών και σίγουρα πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, με απώτερο στόχο, σταδιακά, να φτάσουμε στην εξάλειψή τους το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών θα αναλάβουν τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να προχωρήσει ταυτόχρονα και ισότιμα η διαδικασία στις δύο χώρες.

«Η δουλειά των κυβερνήσεων είναι να κάνουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνία των ανθρώπων. Συμφωνία, δηλαδή, η οποία παράγει αποτελέσματα, τα οποία βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και στις δύο μεριές. Συμφωνία, η οποία βελτιώνει τις δυνατότητες επικοινωνίας, τις δυνατότητες μετακίνησης, τις οικονομικές προοπτικές», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε, επίσης, στο πολύ θερμό κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η μία χώρα για την άλλη αποτελούν στρατηγικό σύμμαχο. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα, εδώ διότι είμαστε για δεύτερη μέρα και έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε για το μέλλον, το οποίο διαγράφεται πολύ ενδιαφέρον», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη ήταν «πολύ παραγωγική διότι είχαμε και τη δυνατότητα, πέραν της ουσίας της συμφωνίας την οποία υπογράφουμε, να συζητήσουμε και για άλλα πρότζεκτ και να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, να εκκινήσουμε μια διαδικασία πιο πυκνής ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε πρότζεκτς και σε έργα, όπως η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στον δημόσιο τομέα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα».

«Τα πεδία τα οποία απλώνονται μπροστά μας είναι πάρα πολλά και θεωρώ επίσης ότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτή την απολύτως θετική συγκυρία και την ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί πλέον να παράγει καλές ειδήσεις για το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως «έχουμε λύσει τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, η Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται λειτουργική και παραγωγική ως προς τα επόμενα βήματα και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».

Απάντηση Ν. Παππά τις δηλώσεις του Απ. Τζιτζικώστα

Ο Νίκος Παππάς έστειλε σαφές μήνυμα στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος είπε ότι στη δική του περιφέρεια οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια και όχι Βόρεια Μακεδονία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία θα εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα. «Η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία. Τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν πολιτική λειτουργικότητα», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Πηγή ΕΡΤ, Αποστολή-Σκόπια Κ.Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: