Μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, η κυβέρνηση δίνει τις δικές τις εξηγήσεις για την τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με τις απολύσεις. Για επαναφορά μνημονιακών δεσμεύσεων στα εργασιακά κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήρθαμε να βγάλουμε τον «κόφτη» που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσλήψεις, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Για επαναφορά μνημονιακών δεσμεύσεων στα εργασιακά κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην τροπολογία για την κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δυσχέραινε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οδηγούσε τους εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς ο εργαζόμενος που απολυόταν στιγματιζόταν για τον υπόλοιπο εργασιακό του βίο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, μόνο τον Ιούλιο το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις εργασίας, ενώ είχαμε έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

«Οι εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν μόνιμους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, ήταν ένα δυνητικό όπλο που οδηγούσε στη μείωση απασχόλησης, ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούσε να βρει βάση στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

Η παρέμβαση για τα εργασιακά είναι υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των ανέργων, για να τονωθεί η απασχόληση, γιατί όταν διευκολύνουμε τις προσλήψεις, προφανώς είναι παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο Θέμα 104,6, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανταγωνιστικότητα την οικονομίας από την αρχή και έχει αποφασίσει οι παρεμβάσεις της να είναι εμπροσθοβαρείς.

Θετικά αξιολογεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «μια σειρά εργασιακών ρυθμίσεων που συντελέστηκαν κυρίως την τελευταία διετία, δημιουργούσαν επιπρόσθετο και δυσβάστακτο γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος συμμόρφωσης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να διατηρούν οργανωμένα λογιστήρια και νομικά τμήματα, χωρίς μάλιστα να προσδίδουν ένα καλύτερο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων».

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Γιάννης Βρούτσης, το απόγευμα της Πέμπτης, λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση για το διυπουργικό νομοσχέδιο, προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη διαδικασία.

«Κόντρα» και για τις συντάξεις

Σφοδρή αντιπαράθεση και για την τροπολογία του υπουργείου εργασίας που βάζει «τέλος» στις χρυσές συντάξεις, με το πλαφόν να ορίζεται στις 4.608 ευρώ μεικτά.

«Η τροπολογία ήρθε στο διυπουργικό νομοσχέδιο για να προλάβουμε την καταβολή πολύ υψηλών συντάξεων», επισήμανε ο Γιάννης Βρούτσης. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η ρύθμιση ενσωματώνει τις δύο θεμελιώδεις αρχές του ασφαλιστικού: την ανταποδοτικότητα και την αναδιανεμητικότητα για τους συνταξιούχους. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το πλαφόν στις συντάξεις θα συμπληρωθεί και με ανάλογο «κόφτη» και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Για ανύπαρκτο θέμα που δημιούργησε ο υπουργός εργασίας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κ. Γράβου

Σχετική είδηση: Η ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ για τις τροπολογίες

Μοιράσου το άρθρο: