Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση – Καταργείται η αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών (video)

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στα εργασιακά στην ιδιωτική εκπαίδευση. Yπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, κατά ΝΔ, ΧΑ και «παρών» ψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων.

Στο νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση και πολυπολιτισμική εκπαίδευση συμπεριλήφθηκε και η τροπολογία για την κατάργηση της αυτοδίκαιης διαγραφής των φοιτητών στα ΑΕΙ, για την οποία ο κ. Φίλης εξήγησε ότι αφορά φοιτητές που για δυο συνεχή εξάμηνα, για οποιοδήποτε λόγο, δεν πήγαν να γραφούν, είναι ενεργοί. «Δεν έχουν διαγραφεί», είπε, «τους δίνουμε τη δυνατότητα να γραφούν στο εξάμηνο τους».

«Έχουμε μεταρρυθμιστική ατζέντα υπέρ όλων κι όχι υπέρ των ολίγων» είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αφορμή την έντονη κριτική που του άσκησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί στην τροπολογία υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται επαναφορά των «αιώνιων» φοιτητών αναρωτώμενος «αν ο υπουργός Παιδείας νομοθετεί για τον εαυτό του».

Ο κ. Φίλης του απάντησε ότι οι προσωπικές επιθέσεις φανερώνουν «αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης» κι εντάσσεται στην τακτική της Ν.Δ. για «δολοφονία χαρακτήρων», ενώ επέκρινε την πολιτική της Ν.Δ. στον χώρο της Παιδείας και περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων και της αναβάθμισης του διτάξιου πλέον Λυκείου.

Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες, αλλά «φτάνουν στο τέλος της δυναμικής τους» και υπογράμμισε την ανάγκη το σχολείο να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των μαθητών και των γονιών με συνολική αναβάθμισή του.

Μάλιστα, έδωσε έμφαση σε ζητήματα όπως η εξοικείωση των μαθητών με τη συνθετική εργασία, έναν τομέα που οι απόφοιτοι υστερούν όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, παρά το συνολικά καλό επίπεδό τους.

Αναφερόμενος στην κριτική της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση προωθεί την «ήσσονα προσπάθεια» στην εκπαιδευτική διαδικασία υπογράμμισε ότι η μείωση του ωραρίου δεν συνιστά ήσσονα προσπάθεια παρατηρώντας ότι «δεν θα προσλαμβάνουμε εις βάρος της μόρφωσης και της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών», σημείωσε ότι το πρόγραμμα του σχολείου πρέπει να δομείται με βάση τα γνωστικά αντικείμενα κι ότι το σχολείο «δεν είναι μηχανισμός παραγωγής εισοδημάτων».

Ανέφερε, δε, ότι από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για το νέο πρόγραμμα των θρησκευτικών στα σχολεία, ώστε «να είναι μάθημα γνώσης των θρησκειών και όχι μάθημα ομολογιακό».

Για τα νηπιαγωγεία και τα ολοήμερα σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας έδωσε απαντήσεις και για την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για τα νηπιαγωγεία και τα ολοήμερα σχολεία.
Τόνισε ότι «με λιγότερα νήπια και προνήπια λειτουργούν περισσότερα νηπιαγωγεία φέτος», ενώ για το ολοήμερο σχολεία σημείωσε ότι θα υπάρχει ένας τύπος για όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ενώ και τα τμήματα και τα παιδιά θα είσαι όσα και πέρυσι. «Τα σχολεία θα λειτουργήσουν έστω κι αν υπάρχουν τρικλοποδιές, πολιτικές ή παρασυνδικαλιστικές» είπε χαρακτηριστικά.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Για «ένα ακόμη νομοσχέδιο “κουρελού” χωρίς αρχή, μέση και τέλος», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ασκώντας κριτική στις διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι «η κυβέρνηση έχει αλλεργία σε κάθε αξιολόγηση, είτε σε ιδιωτικούς είτε σε δημόσιους εκπαιδευτικούς».

Για απόσταση λόγων και δεσμεύσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης επέκρινε το υπουργείο ότι μένει περισσότερο στα λόγια και δεν κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του.

Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση» και τόνισε ότι αποτελεί συνέχεια στην προσαρμογή στις θέσεις των εργοδοτών, την ώρα που πηγαίνει «πολλά χρόνια πίσω» την Ειδική Αγωγή.

Το πρόβλημα των εγχειριδίων τα οποία διδάσκονται στα σχολεία του εξωτερικού επανέλαβε και σήμερα ο Κώστας Ζουράρις, από τους ΑΝΕΛ.

Εκ μέρους της ΧΑ ο βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος τόνισε ότι η Παιδεία θα πρέπει να έχει «εθνικό και ελληνικό προσανατολισμό», και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πασάλειμμα πρόχειρου τύπου».

Τέλος, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας μίλησε για «νομοσχέδιο-σκούπα».

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ, Ρεπορτάζ Ανδρέας Μαραθιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος