Με 158 «ναι» έναντι 139 «όχι» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020. Είχε προηγηθεί πενθήμερη συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και με την οξύτατη μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κυριαρχεί. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020.

Ευρύτατη συναίνεση καταγράφηκε στις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 250 βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα, αλλά αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Επίσης εξήγγειλε την έναρξη της πιλοτικής συνεργασίας τριών δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο επόμενο έτος.
Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ’ ανατολών γείτονες και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, «προϋπολογισμό απάτης», σημειώνοντας ότι «τίποτε καλό δεν προβλέπει, για τους πολλούς, για την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ στηλίτευσε την αστυνομική βία που ασκείται, όπως είπε, σε πολίτες.

Με τον προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Για ταξικό προϋπολογισμό σε βάρος των εργαζομένων, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Για προϊόν δημιουργικής λογιστικής, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Η Ν.Δ. επιλέγει τη λιτότητα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Σχετικές ειδήσεις: Με 158 ΝΑΙ και 139 ΟΧΙ υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020
Βουλή-Κ. Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ 8% και Εισφοράς Αλληλεγγύης (video)

Μοιράσου το άρθρο: