Για τακτική φυγής κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης. Η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων, αποχωρησαν χθες από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis μετά την απόρριψη του αιτήματός τους να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Σήμερα με επιστολή του ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως δεν πρόκειται να προσέλθει στη συνεδρίαση της επιτροπής, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας «για προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων» και «κουκουλώματος της υπόθεσης». Ζητήματα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας ανακύπτουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Θοδωρή Δρίτσα, από το περιεχόμενο επιστολής Λοβέρδου.

Η επιστολή Λοβέρδου

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε επίθεση στα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που επιμείνουν στην απόφαση τους «να κουκουλωθεί η υπόθεση», δεν πρόκειται να προσέλθει για να καταθέσει στις 29 Μαρτίου, για να μην νομιμοποιήσει το φιάσκο.

«Μετά την άρνησή σας να καλέσετε τους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, τις καταθέσεις των οποίων η κυβέρνηση κεντρικά και στο ανώτατο επίπεδό της επικαλέστηκε και επικαλείται για δήθεν στοιχειοθέτηση άθλιων συκοφαντιών, αναδείχθηκε στο πανελλήνιο η ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και αμέσως μετά να κουκουλώσει την υπόθεση», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λοβέρδος.

«Είναι αυτονόητο, πως αν αλλάξετε την απόφασή σας και δεχτείτε να ανταποκριθεί η Επιτροπή στο συνταγματικό της ρόλο, θα προσέλθω προκειμένου να πέσει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή πλεκτάνη. Ως υπουργός που αποφάσισε και εφήρμοσε τα πιο σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς και της δαπάνης στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης ασφαλώς και έχω πολλά να συνεισφέρω στη συγκεκριμένη έρευνα», καταλήγει ο κ. Λοβέρδος.

Απάντηση Δρίτσα

«Απορρίπτω τους ισχυρισμούς και τις ύβρεις σας», αναφέρει ο Θοδωρής Δρίτσας, σε απαντητική επιστολή του προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα. Ο κ. Δρίτσας υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, ώστε η υπόθεση Novartis να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση» και σημειώνει ότι θεωρεί άτυπη την αναγγελία του κ. Λοβέρδου ότι δεν θα προσέλθει ενώπιον της επιτροπής και αναμένει την τυπική απάντησή του.

«Θεωρώ αναγκαίο για μια ακόμα φορά, να βεβαιώσω τους πάντες, ότι αυτή η επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, ώστε η υπόθεση Novartis να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση. Δεν έχει δικαίωμα και δεν προαναγγέλλει αθώους, δεν έχει δικαίωμα και δεν κατασκευάζει ενόχους. Έχει υποχρέωση και αυτό κάνει, να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου, ώστε να σταματήσει η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και να επαναθεμελιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό. Τέλος, είμαι υποχρεωμένος να δώσω την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα και αυτό θα κάνω» τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Αντιδράσεις

Ως κίνηση «φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου», χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική.

Τονίζει πως ό,τι κι αν μηχανευτεί ο κ. Μητσοτάκης, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την προανακριτική αποχώρησαν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Συνεχίζουμε να εξετάζουμε το θέμα της αρμοδιότητας, είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και κατήγγειλε ότι «το αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης από τη Βουλή, είναι ένα ωμό αίτημα για παραγραφή».

Την ερχόμενη Τρίτη εξ άλλου θα κληθεί, προκειμένου να «δώσει εξηγήσεις», αλλά και για να εκφράσει τη γνώμη του αναφορικά με την αρμοδιότητα της επιτροπής, ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωση τους οι κύριοι Βενιζέλος, Λοβέρδος και Κουτρουμάνης.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis, από τη στιγμή που δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Γεωργιάδη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε σκευωρία εναντίον του που – όπως είπε – έχει οργανώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και συμμετέχει η νυν διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: