Ζ. Ράπτη στην ΕΡΤ: Αυξημένη η μεταδοτικότητα που δημιουργεί η βρετανική μετάλλαξη

Έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά της Covid-19 “ώστε να προλάβουμε μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας και στην Αττική” έδωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο πριν το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σκληρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η κα. Ράπτη επισήμανε την πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα που δημιουργεί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού, όπως φαίνεται και στα παιδιά, τα οποία έχουν νοσήσει σε ποσοστό 11%. Εκτίμησε ότι το αυστηρό lockdown δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς, που – όπως είπε – πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση, η Ζωή Ράπτη τόνισε ότι “καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στα λύματα στην Αττική, 205% όπως είπε ο καθηγητής κ. Θωμαΐδης που σημαίνει πως όταν μία εβδομάδα πριν έχεις περίπου 80% τέτοια καταγραφή, η αύξηση είναι ραγδαία”.

Η υφυπουργός Υγείας εξήγησε γιατί λαμβάνονται τώρα τα αυστηρά μέτρα στην Αττική και όχι νωρίτερα: “Φαίνεται ότι το βρετανικό στέλεχος του ιού είναι αυτό το οποίο μεταδίδει τη νόσο πολύ πιο σύντομα και τα δεδομένα, όπως τα αξιολογούν οι ειδικοί καθημερινά, ήταν πράγματι αυξητικά. Όμως δεν ήταν σε βαθμό τόσο αυξητικά ώστε να έχουμε συναγερμό την προηγούμενη Πέμπη που συνεδρίασε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Με το δεδομένο ότι αυτά τα καινούρια στοιχεία έρχονται καθημερινά, γι΄αυτό και το μεσημέρι ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, να αξιολογήσει τα στοιχεία και φυσικά, να πάρει τις αποφάσεις της, όπως και τις πήρε”.

Για το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού, η υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως “είναι σαφές ότι δημιουργεί μια πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα και αυτό το είδαμε και στα παιδιά, τα οποία έχουν νοσήσει σε ποσοστό μεγάλο, 11% και αυτό φαίνεται και από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη, όπου εκεί η χώρα μας παρότι είναι σε καλύτερη θέση από αυτό που βιώνουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (η Ελλάδα είναι στο κίτρινο ενώ οι υπόλοιπες χώρες στο κόκκινο ή στο βαθύ κόκκινο).

“Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι κάτι που αναπόφευκτα θα ερχόταν και στην Ελλάδα. Το δεδομένο ότι ήρθε στη χώρα έχει μεγάλη σημασία να το προλάβουμε ώστε εγκαίρως να μειώσουν τις νοσηλείες” τόνισε η υφυπουργός Υγείας.

Για τον εμβολιασμό, είπε ότι “από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για να δηλώσουν για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca οι ηλικίες από 60 έως 64 χρονών. Οι εμβολιασμοί για τον πληθυσμό αυτό θα ξεκινήσουν 15 Φεβρουαρίου και θα γίνουν δύο εμβολιαστικές γραμμές“, η προαναφερόμενη και αυτή που αφορά στους ηλικιωμένους από 80 ετών και πάνω.

Ευελπιστούμε μέσα στον Μάρτιο να έχουν εμβολιάσει ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας” δήλωσε η κα. Ράπτη.

Εκτίμησε ότι το αυστηρό lockdown δεν θα επηρεάσει τον εμβολιασμό λόγω φόβου των πολιτών να μετακινηθούν, “γιατί ο κόσμος έχει καταλάβει ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, ακριβώς για τον λόγο της θωράκισής του απέναντι στον κορονοϊό”.

Η υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί πηγαίνουν όλο και καλύτερα, όλο και περισσότεροι “δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν, και από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο”. Πρόσθεσε ότι με τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη “θα μπορεί ο κόσμος να προσέλθει εύκολα να εμβολιαστεί”.

“Έχουμε προχωρήσει και ολοκληρώνουμε αυτή την βδομάδα τις μονάδες αυξημένης φροντίδας, που είναι και τα γηροκομεία μας και ξεκινάμε και με τις κλειστές μονάδες ψυχικής υγείας για να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας” είπε η κα. Ράπτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος