Z. Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους (video)

Αλλαγή πλεύσης από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις περί παγώματος μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανασκεύασε διευκρινίζοντας πως η Συμφωνία θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους από πλευράς των Σκοπίων και πως το ίδιο αναμένει και από την ελληνική πλευρά.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στα Σκόπια περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «τίτλο ιδιοκτησίας», η οποία εγγυάται «την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα».

«Οριστικά πορευόμαστε με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία είναι ενσωματωμένα τα κεφάλαια (της ένταξης). Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες εντοπίσαμε και εμείς. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων», είπε ο Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού και η αντιπολίτευση που δεν χρησιμοποιεί το νέο όνομα στέλνει το μήνυμα ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα.

Νίκος Δένδιας: Πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας

Νωρίτερα, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής ‘Αμυνας της Βουλής, τόνισε πως  για την  κυβέρνηση το θέμα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ήδη η ΝΔ, από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας. Όμως, ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση», σημείωσε.

Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. ‘Αρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το θέμα, το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά», είπε.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για «κυβιστίσεις» στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, «με την οποία καλεί τον κ. Δένδια να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη της συμφωνίας, παραδέχεται ότι ο λαϊκισμός ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους και καταδικάζει τις φωνές που μιλούν για κατάργηση της συμφωνίας».

«Η σύνδεση της αλλαγής του ονόματος στο εσωτερικό των Σκοπίων, με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα ως προς την ονομασία, erga omnes, που θα είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είπε στη Επιτροπή ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγκίδης και επισήμανε: «Ακόμα και εάν ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες, χρειάζεται ένα βάθος χρόνου πέντε ετών για να αλλάξουν όλα σε σχέση με το εσωτερικό και την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινούν και να γίνονται διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για αυτές τις χώρες, χωρίς να διασφαλίζεται και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί από πολλά χρόνια πριν για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Το βασικό ζήτημα είναι ότι η Συμφωνία αυτή δεν ρύθμισε απλά το θέμα του ονόματος. Έθεσε το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Προωθείται η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ και δημιουργούνται νέες αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Συνολικά και η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, λειτουργούν ως ορμητήρια των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα ζήτησε να διευκρινισθεί ποια στάση θα τηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, σε περίπτωση που εκλεγεί στη Βόρεια Μακεδονία κυβέρνηση στην οποία αμφισβητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. «Θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να την αναθεωρήσετε ή να την καταργήσετε, όπως προεκλογικά λέγατε ή θα συνεχίσετε να απαιτείτε την εφαρμογή της, όπως δεσμευτήκατε μετεκλογικά;», είπε η κ. Σακοράφα και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, μονάδα στο υπουργείο Εξωτερικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα την έρευνα της εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών όπου σε καθημερινή βάση θα συλλέγονται και θα αναλύονται τα σχετικά στοιχεία.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης διερωτήθηκε γιατί ενώ ο Ζαεφ λέει ότι «παγώνει» τη Συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση που τη θεωρεί επιζήμια λέει ότι είναι διεθνής συμφωνία και δεν μπορεί να κάνει το ίδιο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 4η Ευρω-αραβικής Διάσκεψης επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί η αξιοπιστία της Ευρώπης.

«Θα κριθεί και η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει τις κατακτήσεις στην εξωτερική πολιτική. Πρώτα απ’ όλα θα κριθεί από το εάν η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος να προστατεύσει το εθνικό κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών» σημείωσε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος