ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρώπης ότι η βασική προτεραιότητα της νέας Κομισιόν θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου έστειλε από το Ζάγκρεμπ, ο Πρωθυπουργός.

Σε ομιλία του σε πάνελ του δικτύου νέων Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου είναι πολύ δύσκολη και επισήμανε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησής του είναι η φύλαξη των συνόρων.

«Γνωρίζουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Η κατάσταση στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» σημείωσε o Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Martens Centre και πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexitτ, Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Λούντοβικ Όρμπαν, την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και τον Αυστριακό ηγέτη Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ιδιαίτερης σημασίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό η τελευταία συνάντηση, καθώς ο κ. Κουρτς θεωρείται από τους πιο «σκληρούς» στην Ε.Ε. στη διαχείριση του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις σε επίπεδο Ε.Ε. η Ένωση θα πρέπει να κινηθεί με αλληλεγγύη και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρχει μια νέα νέα κοινή πολιτική ασύλου και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σ. Κουρτς ανέφερε: είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε μαζί την κρίση του μεταναστευτικού και να μην αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων.

Ειδικότερα με τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας και της Νορβηγίας, σημαντικό μέρος των συνομιλιών απασχόλησε τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Έγινε επίσης γνωστό πως η πρωθυπουργός της Νορβηγίας προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί τη χώρα της.

O πρωθυπουργός είχε θερμή χειραψία και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ με την οποία ανανέωσαν το ραντεβού τους για λίγο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Η στάση της κ. Μέρκελ έχει τη σημασία της ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του Γερμανού υπουργού εσωτερικών Ζεεχόφερ για την αλλαγή στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάκρεμπ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς όπως επισημάνθηκε, η ΝΔ μετά την εκλογική της νίκη, συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ όλων των κομμάτων της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη.

Μιλώντας ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως βασικές προκλήσεις για τη νέα γενιά, το τρίπτυχο της προστασίας του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της γεφύρωσης του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως το στοίχημα είναι να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και πώς να προσφέρουμε ευκαιρίες στις νέες γενιές.

«Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από ανθρώπους με ικανότητες που είναι στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν στη χώρα αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες» τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Το κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας» επισήμανε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Θα πρέπει να κατανοήσουμε ποια είναι τα ενδιαφέροντα της νέας γενιάς και οι προτεραιότητες της. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς με τους φακούς της δικιάς μας νιότης».

Εξίσου σημαντική πρόκληση για τη νέα γενιά είπε πως είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Το κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανε και αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνηση με έμφαση τη μείωση της φορολογίας. Προσέθεσε πως «αν εμείς ως κεντροδεξιά κόμματα δεν δίνουμε απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις τότε δίνουμε χώρο στους λαϊκιστές».

Ανέδειξε παράλληλα ως βασική πρόκληση τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση. Να γεφυρωθεί το χάσμα με τις ψηφιακές δεξιότητες.

Επίσης, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η απολιγνιτοποίηση. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γίνει πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας λίγο αργότερα σε εκδήλωση με νέους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή και οι ανισότητες εξαιτίας του κύματος παγκοσμιοποίησης αποτελούν σήμερα κυρίαρχο θέμα αναζήτησης των νέων ανθρώπων. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την οπτική της νέας γενιάς από τη σκοπιά της δικής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε ως κύρια πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Πρέπει να διατηρηθεί η ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Πριν από την ομιλία του, στις 15.30 ο πρωθυπουργός ψήφισε για τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πρόεδρος του ΕΛΚ εξελέγη πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το καταστατικό και εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ολοκληρώνεται αύριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: