Πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η λήψη των μέτρων που περιέχονται στη πρόταση νόμου έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων.

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ – Δωρεάν κοινωνικές παροχές

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «τα νεανικά προγράμματα απασχόλησης» που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες «κοροϊδία και βαθιά εκμετάλλευση» και τον θεσμό της μαθητείας, «έδαφος για παραπέρα εκμετάλλευση και τζάμπα εργασία».

Με την πρόταση νόμου το ΚΚΕ ζητά το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, και να ανέρχεται στα 600 ευρώ.

Επίσης, ζητά το χρονικό διάστημα παραμονής στην ανεργία να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, ενώ οι άνεργοι και τα μέλη των οικογενειών τους να δικαιούνται δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου, να απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών, να καταβάλλουν μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του σταθερού τηλεφώνου και να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου σε αυτούς.

Η πρόταση προβλέπει τη χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ένταξη των ανέργων στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων, και τη δωρεάν πρόσβαση των παιδιών τους στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Τέλος, και για όσο διαρκεί η ανεργία, ζητείται πλήρης προστασία των δανειοληπτών απαλλαγή από τόκους και απαγόρευση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: