Στο υπουργείο Άμυνας και στη συνέχεια στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας μετέβη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερωθεί για το συντονισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο μέτωπο της Νεάπολης στη Λακωνία, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Ο Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε και για την κατάσταση της υγείας των πιλότων  του πυροσβεστικού που υποχρεώθηκε  σε αναγκαστική προσγείωση, καθώς και για την εξέλιξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων στον Καρέα, όπου επίσης έχει ξεσπάσει  πυρκαγιά σε κοντινή απόσταση από κατοικημένες περιοχές. Οι ραγδαίες εξελίξεις αλλάζουν την πολιτική ατζέντα της ημέρας στην οποία το κυρίαρχο θέμα ήταν τα σχέδια ανασχηματισμού.

Ψυχραιμία ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε ψυχραιμία από όλους και εθελοντική συνεισφορά όπου είναι εφικτό και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών και τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας είναι σε επιφυλακή για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές στον Καρέα και στην Λακωνία, αλλά και σε όλη τη χώρα, αφού ήδη υπάρχουν άλλες τέσσερις εστίες σε εξέλιξη».

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ζήτησε συνδρομή από την αεροπορία και τον στρατό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Καρέα. «Ήδη βρίσκονται εκεί δύο ελικόπτερα της πυροσβεστικής και 70 οχήματα, ενώ έρχονται δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται στον τόπο της πυρκαγιάς και δύο ελικόπτερα Σινούκ του στρατού από την Ελευσίνα», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους και εθελοντική συνεισφορά όπου το επιτρέψουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης».

Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε ήδη ο ευρωπαϊκός μηχανισμός με επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή ενισχύσεων σε εναέρια μέσα, ενώ αν χρειαστεί, θα ζητηθεί βοήθεια και από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή αναμένονται οι απαντήσεις για το ποιες χώρες του ευρωπαϊκού μηχανισμού έχουν διαθέσιμες δυνάμεις για την αποστολή βοήθειας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι ενημερώθηκε για του δύο πιλότους που έκαναν αναγκαστική προσγείωση με το αεροσκάφος τύπου καναντέρ στη Λακωνία και, όπως είπε, είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώνουν κάθε δύο ώρες την κοινή γνώμη για την εξέλιξη των πυρκαγιών και έκανε έκκληση στα ΜΜΕ, που, όπως είπε, επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης, να συμβάλλουν στο να υπάρχει ψυχραιμία.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αργά το απόγευμα θα συμμετάσχει σε ειδική σύσκεψη όπου θα συζητηθεί το θέμα των περιπόλων για την πρόληψη των πυρκαγιών, καθώς τα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών και για εμπρησμούς.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο εκπρόσωπος Τύπου Γαβριήλ Σακελλαρίδης καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, οι οποίοι ήταν ήδη εκεί.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, όπου ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Ήσυχο, τον υφυπουργό Νίκο Τόσκα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών. Η ενημέρωση διήρκεσε 20 λεπτά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε αναχωρήσει το πρωί για την Ικαρία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης -εναέριων και επίγειων- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στη Λακωνία, και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Ο κ. Πανούσης του δήλωσε ότι γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει δώσει ήδη τις κατάλληλες εντολές, με αποστολή επτά αεροπλάνων και την ενίσχυση των επίγειων μέσων με στρατό.

Μοιράσου το άρθρο: