Οι διασωθέντες συγγενείς των αδικοχαμένων προσφύγων στο Φαρμακονήσι κατέφθασαν στην Ρόδο με πλοίο από τη Λέρο, όπου αύριο θα παραστούν στην αναγνώριση των 34 θυμάτων, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015. Η τελευταία πράξη του δράματος που εκτυλίχθηκε με το ναυάγιο του ιστιοφόρου σκάφους τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Φαρμακονήσι, θα παιχτεί αύριο το πρωί στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου οι συγγενείς θα προχωρήσουν στην αναγνώριση των 34 θυμάτων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΣΤΗΣ

Σκηνές ατέλειωτης θλίψης και πόνου εκτυλίχθηκαν χθες και σήμερα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου της Ρόδου, όπου γίνεται η ταυτοποίηση των 34 θυμάτων που χάθηκαν στο ναυάγιο, το οποίο σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Φαρμακονήσι.

Οι συγγενείς των προσφύγων-θυμάτων του ναυαγίου – μεταξύ των οποίων είναι τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά- έφθασαν στην Ρόδο την Τετάρτη το βράδυ και φιλοξενούνται με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τη διαδικασία της αναγνώρισης.

Δίπλα τους στον ίδιο χώρο, εκτός από τους αξιωματικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και της αστυνομίας, βρίσκεται κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος από την Περιφέρεια, άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με επιστημονικό προσωπικό για την ψυχολογική στήριξη των προσφύγων, αλλά και διερμηνείς για καλύτερη επικοινωνία.

Όμως κανείς δεν μπορούσε να στηρίξει πραγματικά και να προετοιμάσει τους ανθρώπους αυτούς για ό,τι τους περίμενε ίσως επειδή και ίδιοι αρνούνται να πιστέψουν πως οι δικοί τους άνθρωποι δεν ζουν πια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και όταν έφθασαν στη Ρόδο, παρότι γνώριζαν το σκοπό του ταξιδιού τους, εκείνοι συνέχιζαν να κάνουν την ίδια ερώτηση: αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Οι σκηνές που διαδραματίζονται στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου της Ρόδου ξεπερνούν τα όρια της τραγωδίας. Η ατμόσφαιρα βαριά, το στομάχι δεμένο κόμπος και τα ουρλιαχτά μαζί με τα αναφιλητά λύγιζαν ακόμη και τους πιο σκληρούς. Τραγική φιγούρα μια μάνα που έχασε τα τρία της παιδιά, το μικρότερο 8 μηνών -το θήλαζε ακόμη- και τα άλλα δύο 2 και 3 ετών, μαζί με τον άνδρα της. Αλλά και πώς να συμπαρασταθείς στον πατέρα που ψάχνει τις δυο του κόρες και τη γυναίκα του και ελπίζει να μην τις βρει στις φωτογραφίες που θα του δείξουν;

Αλλά και τι να προσφέρεις στον νεαρό άνδρα του οποίου έχει ξεκληριστεί ολόκληρη η οικογένεια και έχει απομείνει αυτός για να αναγνωρίσει έξι πτώματα! Και όμως κλαίγοντας σιωπηλά, βουβά μερικές φορές, θέλοντας να διατηρήσουν ακόμη και τώρα την αξιοπρέπειά τους οι συγγενείς, περιμένουν καρτερικά να έρθει η σειρά τους!

Στην όλη διαδικασία παραβρέθηκαν ο διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος αρχιπλοίαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Γιάννης Αργυρίου, ο κεντρικός λιμενάρχης Ρόδου Νίκος Αρμπουνιώτης, η περιφερειακή σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη, ενώ τους πρόσφυγες επισκέφθηκαν και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θωμάς Σωτρίλλης κ.ά.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης από το Λιμενικό και τη FRONTEX

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 46 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα περιπολικού σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Εξάλλου στον εντοπισμό και τη διάσωση 94 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο ευρίσκετο σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015».

Το σκάφος της FRONTEX, μετεπιβίβασε όλους τους διαδσωθέντες, τους οποίους μετέφερε και παρέδωσε σε στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χίου. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Μοιράσου το άρθρο: