«Η κυβέρνηση λέει συνεχώς ψέμματα, και ψηφίζει αυτά που έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή για την ψήφιση του ασφαλιστικού.

«Εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος κλείνετε τον Eθνικό Kήπο. Άντε και στις παιδικές χαρές. Και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες. Και ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο που σας κάνει να ντρέπεστε και μέτρα που εσείς καταγγέλλατε», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι ένα όχημα που κατρακυλά στο παρελθόν, αφού «μετέρχεται τα ίδια κόλπα και κάνει τα ίδια λάθη» κι αυτός ο νόμος είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός «μόνο που ο επόμενος θα είναι η κατάρρευση».

Όπως κατήγγειλε, ο Έλληνας της δουλειάς, ο μισθοσυντήρητος, ο αγρότης, ο επιχειρηματίας θα μοιράζεται με το κράτος τα εισοδήματά του. Χρήματα που πέφτουν «στο άπατο πιθάρι των Δαναΐδων». Χρήματα που τρώει ένα υπερδιογκωμένο, αναποτελεσματικό αλλά και καταπιεστικό για τους πολίτες κράτος.

Σύμφωνα με τον Σ. Θεοδωράκη, ο σημερινός εργαζόμενος πληρώνει για να καλύψει τις τρύπες ενός θνησιγενούς συστήματος χωρίς να γνωρίζει τι σύνταξη θα λάβει -και αν θα λάβει- ύστερα από 35 χρόνια.

«Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι μειώνονται οι εισφορές για το 90% των ασφαλισμένων και ότι δε μειώνονται οι συντάξεις. Μα τότε πώς προκύπτει η εξοικονόμηση των 1,8 δις; Παίρνετε 1.8 δις από 300.000 ανθρώπους; -Γιατί αυτό είναι το 10% των ασφαλισμένων» αναρωτήθηκε, λέγοντας: «Ποιον κοροϊδεύετε; τους Έλληνες ή τους δανειστές; Μάλλον τους Έλληνες! Γιατί με τους δανειστές τα έχετε βρει στα νούμερα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στην εφημερίδα Αυγή πακέτα διαφημίσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ζήτησε να δημοσιοποιούνται σε μόνιμη βάση οι χορηγίες των ΔΕΚΟ προς τα ΜΜΕ. Κατήγγειλε επίσης την πρόσληψη υψηλόμισθων δημοσιογράφων στο γραφείο του Γ. Βερναρδάκη και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ένα όχημα που κατρακυλά στο παρελθόν.

«Ο νόμος σας είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός. Μόνο που ο επόμενος σταθμός είναι η κατάρρευση. Είναι ένα ασφαλιστικό που δε διασφαλίζει τις επόμενες γενιές. Είναι ένα ασφαλιστικό που αγνοεί επιδεικτικά τα Επαγγελματικά Ταμεία. Αυτά κύριε Κατρούγκαλε θα μπορούσαν να προσφέρουν πακέτα που θα καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Είναι ένα ασφαλιστικό που αγνοεί την ιδιωτική ασφάλιση αγνοεί δηλαδή την πραγματικότητα της Ευρώπης», είπε ο Σ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο Σ. Θεοδωράκης, η κυβέρνηση θα αποτύχει γιατί υπονομεύει την παραγωγή και την δημιουργία ενώ στέλνει τον λογαριασμό στην παραγωγική Ελλάδα που δεν αντέχει να τον πληρώσει. Προέβλεψε ότι οι θυσίες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων θα αποβούν μάταιες, μιας και το σύστημα δεν είναι βιώσιμο καθώς οι εισφορές δεν θα εισπραχθούν.

Κατέθεσε την πρόταση του Ποταμιού για τις συντάξεις η οποία προβλέπει 3 συντάξεις:

Κύρια σύνταξη – καταβάλλεται από το Κράτος (πρώτος πυλώνας)

Επαγγελματική σύνταξη (δεύτερος πυλώνας, αντί επικουρικής) – χορηγείται από τα Επαγγελματικά Ταμεία τα οποία μπορεί να ιδρύει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος (μηχανικοί, αγρότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί). Τα ταμεία προικοδοτούνται από την περιουσία επικουρικών και εφάπαξ.

– Τρίτος πυλώνας η προαιρετική συμπληρωματική σύνταξη

«Η κυβέρνηση λέει «πληρώστε τώρα» και «θα πάρετε μεθαύριο». Το πρώτο είναι σίγουρο, το δεύτερο υποθετικό», είπε ο Σ. Θεοδωράκης και τόνισε οτι η πρόταση του Ποταμιού βάζει τέλος στην υποκρισία, περιορίζει τις ρευστές υποσχέσεις του κράτους και έτσι φροντίζει τους ασθενέστερους που βάλλονται πάντα περισσότερο. Είναι το σύστημα που εφαρμόζουν πλέον στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, από τη Δανία και τη Σουηδία μέχρι την Ιταλία και την Πολωνία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο και οι λέξεις ανάπτυξη και παραγωγή της είναι άγνωστες.

«Κυνήγι λοιπόν των διεφθαρμένων, Δικαιοσύνη και παραγωγική ανασυγκρότηση έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά εσείς με το νομοσχέδιό σας αποδεικνύετε ξανά οτι η «πρώτη φορά Αριστερά» ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας. Με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού – κομματοκρατίας – κρατισμού και εθνικισμού. Μια συντηρητική διακυβέρνηση», πρότεινε ο Σ. Θεοδωράκης.

«Αγκαλιάζετε όλα αυτά που χρεωκόπησαν τη χώρα. Γι’ αυτό χρεωκοπείτε κι εσείς τόσο γρήγορα», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: