Δραματική παραμένει η κατάσταση για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς συρρέουν κατά χιλιάδες στα νησιά και μετά την καταγραφή τους προωθούνται στην Αθήνα και στον Πειραιά, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι, λόγω των προβλημάτων στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες.

Το πρωί έφτασαν περίπου 1600 πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά με δύο πλοία. Ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στους σταθμούς επιβατών του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί έχουν αναχωρήσει για το κέντρο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση από το πρωί έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, με στόχο τον καλύτερο και μεγαλύτερο δυνατόν συντονισμό των ροών και της προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στο εσωτερικό της Ελλάδας, ενώ ξεκίνησε και η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μετακινούνται μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται πλοία αγκυροβολημένα, ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο η διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγίου θα συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς, αλλά θα ενημερώνονται για τις δυσκολίες προς το εσωτερικό της Ελλάδας, όπως και για τα προβλήματα της αναχώρησης τους προς άλλες χώρες και θα τους προτείνεται να παραμείνουν στα hot spot.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Βόρειου Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη και τους Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα, ο υπουργός τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι να φορτωθούν τα νησιά με κόσμο σημείωσε όμως ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ροές των προσφύγων.

Από το πρωί ξεκίνησαν και οι νηοψίες της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα FGS-Bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέψει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1

Σχετικές ειδήσεις:

Θ. Δρίτσας στην ΕΡΤ: Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά (vid)

Μοιράσου το άρθρο: