«Μετά από 39 μέρες στον δρόμο, ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα, από αύριο αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα».
Με τη δήλωση αυτή, και στη σκιά του «μνημείου του Αγρότη» στο ιστορικό Κιλελέρ, ο Βαγγέλης Μπούτας έδωσε το σύνθημα για την αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα.
Εκπρόσωποι πολλών μπλόκων από τα 69 που συντάχτηκαν με το πλαίσιο των πέντε προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, έδωσαν το παρόν στο υψηλού συμβολισμού για το αγροτικό κίνημα Κιλελέρ, προκειμένου γιορτάζοντας την 106η επέτειο απ’ τον ξεσηκωμό των κολίγων, να κλείσουν αυτή την ενότητα των κινητοποιήσεων τους. Δεν έλλειψαν μάλιστα οι προειδοποιήσεις για «νέα κολλιγοποιήση» των αγροτών και για «νέο Κιλελέρ».

Με πορείες -επάνω στα τρακτέρ τους- στις πλατείες των χωριών και πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Αμύνταιου, τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, οι αγρότες ολοκληρώνουν τις κινητοποιήσεις, που διήρκεσαν για περισσότερο από ένα μήνα, όπως επισήμανε, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Δημήτρης Μόσχος.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου τη χώρας, ενώ στα σημεία της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχει ξεκινήσει η αποχώρηση, δεν γίνονται αποκλεισμοί και δεν δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στις 11.00 το πρωί άρχισαν να αποχωρούν «με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα» οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών, αποφασίζοντας την αναστολή των κινητοποιήσεων μετά από 43 ημέρες.

Εληξε και ο συμβολικός αποκλεισμός στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ενώ στη θέση τους παραμένουν οι αγρότες στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία, στα διόδια των Μαλγάρων, και στους κόμβους Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου και Γυψοχωρίου, στο νομό Πέλλας.

Την απόφαση να παραμείνουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρά τις αποχωρήσεις των συναδέλφων τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έλαβαν στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου,Βασίλης Καστίδης.

Ανοικτό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα, όπου οι αγρότες βλέπουν ολοκλήρωση των αποκλεισμών τη Δευτέρα.
«Κανονίζουμε και άλλες, εναλλακτικές τύπου δράσεις σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το μόνο σίγουρο είναι ότι παραμένουμε έντονα δυσαρεστημένοι με τις εξελίξεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αποκλιμακώνουν και αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, μετά τους συναδέλφους τους στα Τέμπη και άλλες περιοχές της χώρας αποσύροντας το πρωί της Δευτέρας τα τρακτέρ και τα γεωργικά τους μηχανήματα από τον οδικό κόμβο.

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν οι αγρότες της Κρήτης

Σε αποκλεισμούς των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και των τελωνείων, προχωρούν οι αγρότες της Κρήτης που συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων, ξεκινά το πρωί της Δευτέρας με τον αποκλεισμό του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ηράκλειο, ενώ παρόμοια κινητοποίηση θα γίνει και στα Χανιά, στο εκεί κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επίσης, σχεδιάζουν και τον αποκλεισμό στα τελωνεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Καλούς Λιμένες.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των αγροτών από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου μετά από συνάντηση στην Τρίπολη, αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα μπλόκα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι, «μετά τις ασαφείς εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου στις δυο αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων αγροτών απ όλη την Ελλάδα, θεωρούμε πως τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί, αλλά χάσαμε και κεκτημένα πολλών χρόνων που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες».

Σχετική είδηση:Αδειάζουν οι δρόμοι απ’τα τρακτέρ – Νέο ραντεβού των αγροτών έξω απ’τη Βουλή

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: