Συνεχείς οι προσπάθειες αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης (vid)

Με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, οι προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλων φορέων, για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν, είναι συνεχείς, αλλά συχνά βρίσκονται πιο πίσω από τις αυξημένες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν.

Μόλις βελτιώθηκε ο καιρός άρχισαν και πάλι να συρρέουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο. Υπολογίζεται ότι, παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής, στη Μυτιλήνη βρίσκονται περίπου 8.000, που στρατοπεδεύουν γύρω από το λιμάνι, μέχρι να βρουν εισιτήριο για τον Πειραιά. Η δημοτική αρχή ζητά τη συνδρομή της Πολιτείας επειγόντως, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της στις ανάγκες τόσων χιλιάδων ανθρώπων.

Μυτιληνιοί υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες που καταφέρνουν να φθάσουν στο νησί, παλεύοντας επί ώρες και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες με τα κύματα και προσφέρουν το πρώτο μπουκάλι νερό, ένα σάντουιτς, ένα γάλα για τα παιδιά.

Φουσκωτές βάρκες φθάνουν κάθε ώρα της ημέρας στις ελληνικές ακτές. Μόνο σήμερα και μόλις μέχρι τις 3 το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί 4000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην Μυτιλήνη.

Χιλιάδες σκηνές στημένες παντού. Στο λιμάνι, σε πάρκα, στους δρόμους. Χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν καθημερινά στο νησί, ωστόσο περίπου 6000 βρίσκονται σταθερά πάνω στο νησί.

Οι δυνατότητες για φιλοξενία προσφύγων στο νησί δεν υπερβαίνουν τις 2500. Οι προσπάθειες για εξεύρεση και νέων χώρων στο μεταξύ, συνεχίζονται.

Σήμερα ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του κολυμβητηρίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες, εν όψει και της νέας επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Συνεχείς οι προσπάθειες αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης (vid)Διαφορετική η εικόνα στην Κω. Στο νησί βρίσκονται λιγότεροι από 1000 πρόσφυγες συνολικά, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Στο νησί, βρέθηκε ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για πρόσφυγες, όπου επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας κέντρου υποδοχής στο νησί.

Στο μεταξύ, στον Πειραιά έχουν εγκλωβιστεί εδώ και αρκετό καιρό 300 προκάτ κατοικίες, που έχουν παραλειφθεί από την Πολωνία και προορίζονται για την στέγαση προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες στους δρόμους της Κω, περιμένουν όμως το πράσινο φως από την δημοτική αρχή. Να βρεθεί ένας χώρος με ρεύμα και νερό για την εγκατάστασή τους.

Με πρωτοβουλία της ομάδας Αλληλεγγύης, Κώων εθελοντών, 200 πρόσφυγες μεταφέρονται ήδη σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ δημοτική αρχή και Πολιτική Προστασία εξετάζουν χώρους ικανούς να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι προκειμένου να προστατευθούν από τα καιρικά φαινόμενα. Ανενεργή παραμένει και η κινητή μονάδα υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει μεν σταλεί εδώ και 15 περίπου ημέρες, δεν έχει όμως ακόμα στελεχωθεί.

Ρημαγμένες βάρκες, ξύλινα απομεινάρια των δουλεμπορικών που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες, είναι δεμένες και παρατημένες στο κεντρικό λιμάνι στην Κω.

Οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και το ρίσκο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο τον χειμώνα με όλους τους κινδύνους στην θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, το Λιμενικό Σώμα, επιχείρησε σε 11 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές σε Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι και Κω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα συνολικά πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν τον μήνα Αύγουστο στη χώρα μας.

Δεν έχουν τέλος οι καραβιές των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια

Συνεχείς οι προσπάθειες αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης (vid)Στην Αθήνα

Τα προσφυγόπουλα της πλατείας Βικτωρίας δεν χάνουν το χαμόγελο τους. Παίζουν ανέμελα κι ας μη ξέρουν τι θα φέρει η επόμενη μέρα, ενώ τους μοιράζονται λίγα φρούτα και ένα λίτρο γάλα, τρόφιμα που τους έδωσαν πολίτες.

Στην πλατεία Βικτωρίας τα πρόσωπα διαρκώς εναλλάσσονται. Πρόσφυγες έρχονται και προσφυγές φεύγουν.

Δεν υπάρχουν τουαλέτες, δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό. Οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Σουηδία. Επιτήδειοι καραδοκούν. Για τους περισσότερους Αφγανούς πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας η συμφωνία με τους διακινητές έχει κλείσει. Το μόνο που περιμένουν είναι να τους στείλουν χρήματα οι οικογένειες τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη κεντρική Ευρώπη.

Συνεχίζεται εδώ το δουλεμπόριο. Τους ζητούν περισσότερα χρήματα απ’ότι κοστίζει το κανονικό εισιτήριο, για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη. Μοιράζουν έντυπα στα αραβικά – τιμοκατάλογος. Έχουν βάλει χαρτιά ότι το εισιτήριο είναι 75 ευρώ για Θεσσαλονίκη και από εκεί για Σερβία. Κανονικά κοστίζει 53 ευρώ.

Αρκετοί φιλοξενούνται τις τελευταίες ημέρες στο κλειστό Γήπεδο του Ταε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι περίπου 200 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο γήπεδο, θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να μετακινηθούν καθότι υπάρχουν διεθνείς διοργανώσεις που πρέπει να γίνουν στο στάδιο.

Το τελευταίο 24ωρο 268 άνθρωποι διασώθηκαν από τους λιμενικούς ανοιχτά της Λέσβου, της Σάμου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

Μόνο το πρωί της Πέμπτης, 1.742 πρόσφυγες έφτασαν από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι του Πειραιά.. Οι περισσότεροι πήραν το δρόμο για τη πλατεία Βικτωρίας. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κάνουν τις κατάλληλες επαφές για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους.

Ρεπορτάζ: Καλλιόπη Βερβέρογλου, Χαρά Γιαννοπούλου, Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ1

Πρόσφυγες πάνε και έρχονται στην πλατεία Βικτωρίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος