Υπερψηφίστηκε η εξουσιοδότηση από τις Επιτροπές της Βουλής

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από όλα τα κόμμα εκτός του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, κατά την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, η πρόταση νόμου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη νέα δανειακή σύμβαση με τους θεσμούς. Ακολουθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα παράσχουν την εξουσιοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως να ξεκαθαρίζουν πως η εντολή τους προς τον Πρωθυπουργό είναι «όχι» στη ρήξη, «ναι» στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.

Νωρίτερα, είχε εγκριθεί η διεξαγωγή της συζήτησης κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από τη Βουλή η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πως δεν υπήρξε, ούτε επιβλήθηκε, ανάλογο αίτημα από τους θεσμούς.

Ειδικότερα, και σχετικά με τη σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στοχεύει στο να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και ελπίζω μετά τη σημερινή συζήτηση να είμαστε σε ακόμα ισχυρότερη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολλά από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους για το χρέος θα γίνουν. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν, δηλαδή, όλα τα SMP ομόλογα της ΕΚΤ και τα ομόλογα του ΔΝΤ να πάνε στον ESM, θα γίνει εκ των πραγμάτων. Όπως εξήγησε, «έτσι αλλάζουμε ομόλογα που είναι δύσκολα και ακανθώδη, δηλαδή, είναι ομόλογα που ξαφνικά έχεις να πληρώσεις ένα βουνό, κάτι που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια κυβέρνηση που έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτά θα μετατραπούν σε ομόλογα του ΕSM και άρα θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα».

«Η κυβέρνηση δεν ζητά μόνο εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, αλλά και να καθοριστούν τα όριά της» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» και μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

Αφού ο κ. Βίτσας υπογράμμισε εμφατικά ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ, επισήμανε πως «αυτήν την ΕΕ αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, δεν είναι το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης τα τελεσίγραφα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αναγνώρισε ότι «κάποια από τα μέτρα μπορεί να είναι και υφεσιακά, αλλά είμαστε εδώ για να τα αποτρέψουμε», εξήρε την συμβολή της κυβέρνησης ώστε να γίνει κατανοητό ότι «το ελληνικό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκό».

Σημείωσε ακόμη ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως το πελατειακό κράτος, την φοροδιαφυγή και την διαφθορά.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου.

Με επιστολική ψήφο θα ψηφίσει στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους.

Την εξουσιοδότηση προς την διαπραγματευτική ομάδα της χώρας μας ώστε να επιτύχει την τελική συμφωνία θα παράσχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Δημήτριος Καμμένος.

Αφού χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα την κρισιμότερη στιγμή στη Μεταπολίτευση, είπε πως, παρ’ όλες τις εντάσεις που υπήρξαν εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, «δεν είναι στιγμή επιπολαιότητας, δεν είναι ώρα ούτε να γελάσουμε, ούτε να κλάψουμε».

Αφού είπε πως νιώθει «υπερβολικά μεγάλη ευθύνη» τόνισε πως «δεν είναι ώρα για πολιτική κριτική» καθώς «είναι κατεπείγον να σωθεί η χώρα και την επόμενη μέρα να είναι όρθια η πατρίδα και οι Έλληνες».

Καταλήγοντας, είπε πως είναι θετική η ψήφος του κόμματός του προς την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την συμφωνία, πρόσθεσε πως ταυτοχρόνως ζητείται να περιγραφεί η αναφορά στην διαγραφή του χρέους μέρους και η αναφορά στο αναπτυξιακό πακέτο.

«Ζητάμε μια και μόνη ρητή αλλαγή στο κείμενο, τη ρητή δέσμευση ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει μετά την Κυριακή χωρίς να φέρει συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ. Αυτή είναι η ρητή εντολή της αντιπολίτευσης» διεμήνυσε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Διευκρίνισε δε, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, ότι «το μείγμα των μέτρων είναι δικός σας λογαριασμός. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σας εξουσιοδοτούμε να πάτε σε ρήξη ούτε να μην οδηγήσετε σε συμφωνία. Γιατί δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα που η ατελέσφορη κι εγκληματική για την Οικονομία και το κύρος της χώρας διαπραγμάτευση μας έφερε».

Η Χρυσή Αυγή δια του ειδικού αγορητή της Γιάννη Λαγού, μίλησε για «αίσχος της συγκυβέρνησης» που κατηγορούσε τους προηγούμενους, και τώρα «ξεπουλάμε την πατρίδα μας και εσείς βάζετε την υπογραφή σας φαρδιά πλατιά από κάτω».

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, έκανε λόγο «για πραξικόπημα στην κυριολεξία», αφού -όπως είπε- ο λαός την Κυριακή είπε «όχι», αλλά ο Πρωθυπουργός εκλιπαρεί για συμφωνία κι όλοι έχουν σκύψει το κεφάλι.

«Πού είναι ο Μακεδονομάχος Καμμένος;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως στην ελληνική πρόταση υπάρχει αναφορά σε μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

«Για το Ποτάμι η απάντηση είναι εύκολη. Ψηφίζει «Ναι» καθαρά και ξάστερα και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μπαργιώτας, το Ποτάμι με κόστος έσπευσε να δηλώσει από την αρχή πως θα υπερψηφίσει την όποια Συμφωνία θα υπογράψει ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δε σημαίνει πως συντασσόμαστε χωρίς όρους, δεν σημαίνει πως προσχωρούμε σε πολιτικές και νοοτροπίες που ήδη έχουμε καταγγείλει πολλαπλώς».

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία θα καταθέσει το ΚΚΕ, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση της, ενημέρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης.

Το «όχι» του ΚΚΕ στην εξουσιοδότηση που ζητεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την Βουλή για την τελική συμφωνία, ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ο ειδικός αγορητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως σήμερα «οι μάσκες έπεσαν: Συζητάμε το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, το μνημόνιο της ”πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης”».

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την έγκρισή του ζητώντας την αποσαφήνιση της εξουσιοδότησης που ζητεί η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιω. Κουτσούκος, επισημαίνοντας πως δεν το πράττει αυτό γιατί συμφωνεί με τα μέτρα που έρχονται, αλλά γιατί πρέπει να ανακτηθεί το κύρος της χώρας μας στην Ευρώπη και εντός της Ευρωζώνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δυστυχώς η χώρα μας έφτασε να βρίσκεται μπροστά στα διλήμματα «πόνος ή θάνατος», προσθέτοντας πως είναι επαχθείς όροι της συμφωνίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είμαστε απόβλητοι της Ευρώπης, πρέπει να βρίσκεται η χώρα μας στο πλαίσιο της ασφάλειάς της ώστε εντός να λύσει και τα προβλήματα.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:
Στις Επιτροπές και στις 7 στην Ολομέλεια, η συζήτηση για τις προτάσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος