Συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, και του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ, είχε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Η κατάσταση στη Συρία σχετίζεται και με το μέλλον της ΕΕ, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Στην τριμερή συνάντηση, η οποία είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε, κυριάρχησαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό, στην τρομοκρατία και στην ειρηνευτική διαδικασία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξετάστηκαν οι προοπτικές οικοδόμησης της τριμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα καθώς και στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Τέλος, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση, στο εγγύς μέλλον, κοινής επίσκεψης του κ. Κοτζιά και του κ. Κασουλίδη στον Λίβανο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η Συρία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Συριόπουλο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, «εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας που βασίζεται στο γεγονός ότι, πολλές δυνάμεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ή και να ετοιμάζουν στρατεύματα επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας. Για εμάς, το θέμα της Συρίας δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού ή μάχης ενάντια στην τρομοκρατία ή γενικά θέμα φιλειρηνισμού, αλλά και θέμα που σχετίζεται με την κατάσταση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενότητάς της στην αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό».

Όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής, θα τις παρουσιάσει αύριο Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: