Με βραβεία σε δύο ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στην «Αγκαλιά» στη Λέσβο, και τη «Μετάδραση» στην Αθήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να τιμήσει τις προσπάθειες απλών πολιτών, που βοηθούν συνανθρώπους τους.

Η «Αγκαλιά» της Λέσβου κέρδισε το βραβείο «Raoul Wallenberg» για το 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή» συντρέχοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί, που έχει μετατραπεί «σε ευρωπαϊκή πύλη εισόδου».
To βραβείο, που θεσμοθετήθηκε το 2012 έχει το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ που μέσα από την ιδιότητά του, έσωσε το 1944 χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, πριν ο ίδιος συλληφθεί.
Για το Συμβούλιο της Ευρώπης, το βραβείο «Raoul Wallenberg» συμβολίζει «το θάρρος και τις ικανότητες που κάθε άτομο μπορεί να επιδείξει παίρνοντας θέση με τη δράση του, κατά των διώξεων, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας».

Για την «Αγκαλιά», υπογραμμίσθηκε από τον ΓΓ του Συμβουλίου, Τιούρμπιον Γιάγκλαν (Thorbjørn Jagland), το γεγονός ότι «η βοήθεια στους πρόσφυγες προσφέρθηκε, σε όλους τους έχοντες ανάγκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την καταγωγή τους». «Μια μικρή τοπική ελληνική οργάνωση εθελοντών, η «Αγκαλιά», αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την αποτελεσματική δράση που μπορεί να έχει μια ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών, σε ένα φλέγον θέμα επικαιρότητας, όπως αυτό των προσφύγων», τόνισε ο Τιούρμπιον Γιάγκλαν.

Η «Αγκαλιά» δημιουργήθηκε πριν από 10 περίπου χρόνια στη Λέσβο από μια μικρή ομάδα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους ο πάπα- Ευστράτιος Δήμου, ο οποίος έκλεισε τα μάτια μέσα στο 2015 χωρίς να προλάβει να δει αυτήν την αναγνώριση.

Η ελληνική ΜΚΟ «Μετάδραση», κέρδισε το βραβείο «Βορρά-Νότου» για το 2016,το οποίο της ανακοινώθηκε προ διμήνου, αλλά η απονομή προβλέπεται για την άνοιξη.

Η «Μετάδραση» κέρδισε το βραβείο ύστερα από τρεις γύρους επιλογής υποψηφίων ορισμένοι των οποίων ήταν προσωπικότητες διεθνούς φήμης. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Ατζελίνα Ζολί που εκπροσωπούσε τα Ηνωμένα Εθνη.

Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε η ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο, παρά την από εικοσαετίας συνεχή συμμετοχή της Ελλάδας στο Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: