Ύποπτο τουρκικό πλοίο αρνήθηκε έλεγχο από γερμανική φρεγάτα – Προειδοποιήσεις ΕΕ σε Τουρκία πριν τη Σύνοδο Κορυφής (video)

Η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης. Άλλωστε η Τουρκία δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην αφρικανική χώρα.

Γερμανοί πεζοναύτες, μέλη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Irini» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αποβιβάζονται σε τουρκικό φορτηγό πλοίο Ρόζαλιν Α. για να πραγματοποιήσουν έλεγχο. Σε υλικό από τη γέφυρα του πλοίου που δημοσιοποίησε η Τουρκία εμφανίζονται ένοπλοι άνδρες με στρατιωτικές στολές να δίνουν εντολές σε ναύτες που έχουν τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Κάποια στιγμή φαίνεται να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στους στρατιωτικούς και ένα μέλος του πληρώματος.

Το τουρκικό πλοίο είχε αποπλεύσει στις 20 Νοεμβρίου από τουρκικό λιμάνι με προορισμό τη Μιζράτα της Λιβύης. Η νηοψία από μέλη του πληρώματος της γερμανικής φρεγάτας «Χάμπουργκ» έγινε σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης «Irini» 160 μίλια βορείως της Βεγγάζης και ο έλεγχος σταμάτησε έπειτα από παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο.

Η νηοψία προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με την Τουρκία να κατηγορεί τη Γερμανία για παράνομη έρευνα που έγινε χωρίς άδεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληψία.

H επιχείρηση «Irini» που εγκαινιάστηκε από την ΕΕ χωρίς διαβούλευση με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, το ΝΑΤΟ και τη χώρα μας, μετά από την πρόσφατη επιχείρηση αποδείχθηκε για άλλη μια φορά μεροληπτική, αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Η Γερμανία απαντά ότι η Τουρκία ενημερώθηκε για το σχεδιαζόμενο έλεγχο του πλοίου και δεν αντέδρασε επί 4 ώρες, γεγονός που βάσει των κανονισμών των επιχειρήσεων εκλαμβάνεται ως σιωπηρή συγκατάθεση.

“Οι χώρες τις σημαίες των οποίων φέρουν τα πλοία, έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την επιθεώρηση. Η επιχείρηση «Ιrini» κάνει αίτημα για επιθεώρηση και εάν η χώρα η οποία είναι υπεύθυνη για το πλοίο λέει ότι δε συμφωνεί με την επιθεώρηση, επιθεώρηση δε μπορεί να προχωρήσει” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προσπάθησε να μετριάσει τις εντάσεις, ωστόσο Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία με κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία φαίνεται να φωτογραφίζουν την Τουρκία, προειδοποιούν ότι είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε βλάπτει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Σκληρή κριτική στη στάση της Τουρκίας άσκησε η γερμανική αντιπολίτευση με το κόμμα των Φιλελευθέρων να κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπαθεί επανειλημμένως να εμποδίσει τον έλεγχο πλοίων και να καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και άλλους «εμπρηστές στη Λιβύη».

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ στην Τουρκία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 

Σαφή μηνύματα ότι οι υπεκφυγές και οι ελιγμοί της τελευταίας στιγμής από την Τουρκία, δεν αρκούν για την αποφυγή της συζήτησης για λήψη μέτρων εις βάρος της στη Σύνοδο Κορυφής εκπέμπουν Βρυξέλλες και Αθήνα, με τη γείτονα ωστόσο να συνεχίζει τη ρητορική της έντασης.

«Περιμένουμε αυτές οι προκλητικές ενέργειες να τερματιστούν, αλλά περιμένουμε και συνέχεια και συνέπεια από την τούρκικη πλευρά για να αξιολογηθεί η στάση της. Το γεγονός ότι μπορεί να σταματήσει η παράνομη navtex δε λέει τίποτα αποκομμένο από το όλο πλαίσιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα δηλώνει «φιλοευρωπαϊστής» ενώ πριν λίγες εβδομάδες καθύβριζε την ΕΕ.

«Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου πάντα συμπεριφερόμασταν με υπομονή και ψυχραιμία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο κ. Στάνο υπογράμμισε  «Ο κ. Ερντογάν λέει κάθε μέρα κι από κάτι δεν θα σχολιάσουμε το κάθε τι. Αυτές οι μέρες που απομένουν έως τη Σύνοδο, έως τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ είναι πολύ κρίσιμες, όπως έχει δηλώσει και ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Τουρκία, για να δείξει τις προθέσεις και τις πράξεις της»

Και την σκυτάλη των προκλήσεων έλαβε ο Χουλουσί Ακάρ θέτοντας για πολλοστή φορά όλο το πλαίσιο των παράνομων αξιώσεων. «Στο Αιγαίο, η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες υπονομεύοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Επιπλέον, η Ελλάδα απαιτεί 6 μίλια χωρικών υδάτων, ενώ κάνει λόγο για εναέριο χώρο 10 μίλια»

«Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο – τρεις μέρες υπάρχουν καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου Eρντογάν. Χρειάζονται πράξεις. Αυτή είναι η θέση μου και φυσικά η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα κρίνουμε βάσει των πράξεων» υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Πάντως η Άγκυρα εξέδωσε την 6η κατά σειρά Navtex από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για το Oruc Reis αγνοώντας επιδεικτικά την Ευρώπη. Η νέα ναυτική οδηγία κρατά το σεισμογραφικό έως το τέλος Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή, νότια από τη Ρόδο και έως τα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Σιδέρης, στα τέλη του μήνα δεν αποκλείεται η γειτονική χώρα να δηλώσει ότι το Oruc Reis έχει ολοκληρώσει τις έρευνες κι αυτό να το προβάλει ως μια δήθεν κίνηση καλής θέλησης με σκοπό ν’ αποφύγει, την αναπόφευκτη όπως όλα δείχνουν συζήτηση για μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής.

“Η Τουρκία δείχνει να ξεπερνά και πάλι τα όρια”

Πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις της ΕΕ, της Ιταλίας και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα, στους οποίους επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία για το περιστατικό επιβίβασης και επιθεώρησης του τουρκικού εμπορικού πλοίου «Roseline-A» στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ειρήνη». Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το περιστατικό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο διατηρεί δικαιώματα αποζημίωσης.

Ο Νίκος Μελέτης στο σχόλιο του στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ανέφερε ότι “η Τουρκία ποτέ δεν συμπάθησε την ιδέα της ειρηνευτικής επιχείρησης IRINI καθώς φυσικά η όλη της επιρροή στην Λιβύη στηρίζονταν ακριβώς στο σπάσιμο του εμπάργκο όπλων και στην ενίσχυση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ. Όμως η Τουρκία μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε το καλοκαίρι οπότε τουρκική φρεγάτα στοχοποίησε γαλλική φρεγάτα, δείχνει να ξεπερνά τα όρια και πάλι. Έτσι με απροκάλυπτο τρόπο απέτρεψε την νηοψία από τη γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην δύναμη, σε πλοίο εμπορικό που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και κατευθύνονταν στην Μίσρατα, ένα λιμάνι που χρησιμοποιείται συχνά και από τα τουρκικά πολεμικά που είχαν σπεύσει για ενίσχυση του Σαρατζ”.

Πρόσθεσε ότι “αυτό το επεισόδιο έρχεται σε μια στιγμή που όλη η διεθνής κοινότητα καλεί σε αποφυγή ενεργειών που πυροδοτούν την ένταση στη Λιβύη και θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία. Κυρίως όμως ρίχνουν λάδι στην φωτιά των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι σε κρίσιμη καμπή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου η συζήτηση για λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας ακόμη και αν το ήθελαν κάποιοι δεν θα μπορέσει να αποτραπεί, όσο φιλοευρωπαϊστής και αν εμφανίζεται τι τελευταίες ημέρες ξαφνικά ο κ. Ερντογάν.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Γιώργος Σιδέρης, Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος