3D εκτύπωση σπονδύλου βοηθά γυναίκα να ξαναπερπατήσει

Μια ομάδα γιατρών στην Ινδία αντικατέστησε τους κατεστραμμένους σπόνδυλους μιας γυναίκας με 3D-τυπωμένους κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης που διήρκησε 10 ώρες.

Η ασθενής ήταν μια 32χρονη γυναίκα που έπασχε από φυματίωση και που δεν μπορούσε πια να περπατήσει καθώς το ανοσοποιητικό της σύστημα ήταν εξασθενημένο εξαιτίας μιας φαρμακευτικής αγωγής που της είχε χορηγηθεί για την καταπολέμηση της υπογονιμότητας. Επιπλέον, η φυματίωση είχε ήδη καταστρέψει τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο σπόνδυλο. Ο κατεστραμμένος νωτιαίος μυελός είχε επηρεάσει την στάση της, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν τα άκρα της κι εάν δεν είχε υποστεί θεραπεία, αργά ή γρήγορα η γυναίκα θα πέθαινε.

Πώς εκτυπώθηκε ο σπόνδυλος

Η ομάδα χειρουργών με επικεφαλής τον γιατρό Ανάντ Νάικ, του Ινστιτούτου Οστών και Αρθρώσεων του νοσοκομείου Medanta, αντικατέστησε τους κατεστραμμένους σπόνδυλους με έναν 3D-εκτυπωμένο σπόνδυλο από τιτάνιο. Χρησιμοποιώντας μια αξονική τομογραφία ως μοντέλο, εκτύπωσε αρχικά ένα ομοίωμα της σπονδυλικής στήλης που είχε το μέγεθος της ασθενούς. Σε συνεργασία με μια ομάδα ειδικών από την Σουηδία και την Αμερική, η ομάδα τέσταρε την αντοχή του εκτυπωμένου σπόνδυλου στο στρες και δημιούργησε το τελικό εμφύτευμα τιτανίου.

Ο Νάικ και η ομάδα του στη συνέχεια τοποθέτησε το εμφύτευμα ανάμεσα στον πρώτο και τον τέταρτο σπόνδυλο, γεφυρώνοντας το χάσμα μέσα στην κατεστραμμένη σπονδυλική στήλη. Η γυναίκα αναμένεται να ανακάμψει πλήρως σε δύο εβδομάδες και να συνεχίσει να ζει μια φυσιολογική ζωή.

ΠΗΓΗ:

https://3dprint.com/165236/3d-printed-vertebrae-india/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος