Κορονοϊός: Η βρετανική παραλλαγή θα “σαρώσει” τον κόσμο

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ στη Βρετανία είναι πιθανό να “σαρώσει” τον κόσμο, δήλωσε η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν ήδη εντοπίσει το μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7, το οποίο εξελίχθηκε σε πιο μολυσματικό από τον αρχικό ιό. Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει «σαρώσει τη χώρα» και «αναμένεται να σαρώσει και τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK, Σάρον Πίκοκ.

Οι επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία φοβούνται ότι η βρετανική παραλλαγή έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται περαιτέρω και μοιάζει περισσότερο με αυτή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, η οποία είναι πιο ανθεκτική στα αντισώματα που εξουδετερώνουν προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Η βρετανική παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 και η ταχεία εξάπλωσή της σε ολόκληρη τη χώρα ώθησε την κυβέρνηση της χώρας να πάρει αυστηρότερα μέτρα τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στέλεχος αυτό είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο που κυκλοφορούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης φοβούνται επίσης ότι ίσως είναι ελαφρώς πιο θανατηφόρο.

«Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές -προκαλώντας νόσο- τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι’ αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε.

Το δίκτυο των δημόσιων φορέων υγείας και εργαστηρίων για το οποίο είναι υπεύθυνη η Πίκοκ, αναλύει σχεδόν 30.000 θετικά τεστ την ημέρα.

Έως και το 10% των θετικών τεστ σε ολόκληρη τη χώρα επιλέγονται τυχαία για αποστολή σε εργαστήρια και ανάλυση της σύνθεσης του κάθε ιού. Η κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK στοχεύει στην ανάλυση κάθε θετικού τεστ στο μέλλον, κάτι που ήδη κάνει στις περιοχές όπου εντοπίστηκε η νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η Πίκοκ εξήγησε ότι ενώ παρατηρούνται συχνά μεταλλάξεις στον ιό κατά την ανάλυση,  πολύ λίγες περιπτώσεις έχουν «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» που τις καθιστούν πιο μεταδοτικές ή πιο ανθεκτικές στα εμβόλια.

Οι επιστήμονες στη Μ. Βρετανία εντόπισαν τουλάχιστον 21 κρούσματα μιας επιπλέον μετάλλαξης, σε άτομα που είχαν μολυνθεί με την βρετανική παραλλαγή. Αυτό το γεγονός ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς φοβούνται ότι μπορεί να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό του βρετανικού στελέχους. Η βρετανική και η νοτιοαφρικανική παραλλαγές μοιράζονται ήδη μία μετάλλαξη, που ονομάζεται N501Y και η οποία είναι πιο μεταδοτική.

Ωστόσο, οι 21 περιπτώσεις της βρετανικής παραλλαγής – συμπεριλαμβανομένων των 14 του Μπρίστολ – φέρουν επίσης τη μετάλλαξη E484K, η οποία βρίσκεται στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να διευκολύνει τον ιό στο να αποφύγει εν μέρει την ανοσία. Ωστόσο, ο σύμβουλος της Ομάδας της Βρετανίας για Έκτακτες Καταστάσεις (SAGE), καθηγητής Κάλουμ Σέμπλ πιστεύει πως ο κίνδυνος της παραλλαγής του Kent – και άλλων του ιού – να μεταλλαχτεί περαιτέρω, είναι αναπόφευκτος, πως «θα συμβεί σύντομα» και αυτή η μετάλλαξη πιθανότατα θα είναι μέρος της.

«Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις στην χώρα δεδομένου του πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή. Πρέπει να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό και να μειώσουμε τη μετάδοση», δήλωσε ο καθηγητής Ράβι Γκούπτα, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή του Kent μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι υπάρχουσες θεραπείες, όπως η δεξαμεθαζόνη, δεν θα είναι αποτελεσματικές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστά επίσημα το εμβόλιο των AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πως μπορεί να χορηγείται σε ενήλικες χωρίς κάποιο ανώτατο όριο ηλικίας. Υποστήριξε επίσης την στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου, να υπάρχει τρίμηνη διαφορά απόστασης ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, λέγοντας ότι το διάστημα μεταξύ οκτώ και δώδεκα εβδομάδων, είναι το ιδανικό προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη προστασία.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος