«AI Jesus»: Τεχνητή νοημοσύνη γράφει κείμενο εμπνευσμένο από τη Βίβλο

Ένας μηχανικός και κβαντικός ερευνητής εκπαίδευσε ένα νευρωνικό δίκτυο τροφοδοτώντας το με ολόκληρο το κείμενο της Βίβλου κατά Βασιλιά Τζέιμς, με σκοπό να δημιουργήσει κείμενα με παρόμοιο ύφος. Το «AI Jesus», όπως το ονόμασε ο προγραμματιστής του Τζορτζ Ντάρενταλ, δημιούργησε κείμενα με συνολικά πάνω από 30.000 λέξεις.

«Το σύστημα έμαθε και απορρόφησε κάθε λέξη πιο λεπτομερώς από όλους τους μοναχούς όλων των μοναστηριών που υπήρξαν ποτέ», έγραψε ο Ντέρενταλ σε μια δημοσίευση του σχετικά με το πρότζεκτ. Ωστόσο, τα «κηρύγματα» που προέκυψαν ήταν πολύ πιο αφηρημένα και λιγότερο γραμματικά ακριβή από αυτά που αποδίδονται στον Ιησού, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

Υπάρχουν εκατοντάδες μεταφράσεις της Βίβλου, αλλά η Βίβλος κατά Βασιλιά Τζέιμς, που ανατέθηκε από τον Βασιλιά Τζέιμς της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1611, είναι η δημοφιλέστερη αγγλική μετάφραση και ένα από τα πιο διαδεδομένα βιβλία στην αγγλική γλώσσα. Ο Ντάρενταλ χρησιμοποίησε αυτήν την έκδοση της Βίβλου για να εκπαιδεύσει το σύστημα στο αγγλικό λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη, με σκοπό να αναπαράγει το στυλ της Βίβλου χωρίς όμως να το αντιγράψει.

Ο «εγκέφαλος» του «AI Jesus» αποτελείται από μονάδες που επεξεργάζονται ακολουθίες δεδομένων όπως κάνουν οι νευρώνες. Οι μονάδες στο δίκτυο βοήθησαν το AI να «μάθει» τη γλώσσα της Βίβλου και να δημιουργήσει πρωτότυπες φράσεις που μιμούνται το στυλ του βιβλικού κειμένου.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έκανε το πρώτο του “κήρυγμα” στο Twitter και ενώ η γλώσσα είναι παρόμοια με αυτήν της Βίβλου, οι λέξεις είναι λιγότερο εμπνευσμένες και πιο αινιγματικές: «Δύναμη και θείο, και έχω δώσει εντολή στα παιδιά του κόσμου, και θα βάλω το πρόσωπό μου δίπλα στο δικό σου, και θα αποκαλείστε λαός», έγραψε το νευρωνικό δίκτυο στις 30 Αυγούστου.

Ο επιστήμονας έθεσε τρία θέματα στο σύστημα-Καίσαρας, το τέλος του κόσμου και πανούκλα, καθώς σχετίζονται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Οι απαντήσεις που έδωσε το σύστημα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενες: «Θα γεμίσω τη γη που σου έδωσε ο Κύριος ο Θεός σου και χρόνο για να φάει τη δύναμη του Κυρίου των οικοδεσποτών. Και οι στρατιώτες των προφητών θα ντρέπονται για τους ανθρώπους», έγραψε το σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, τα νευρωνικά δίκτυα μπορεί να δώσουν περίεργα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, από τις 26 Αυγούστου έως σήμερα, το «AI Jesus» έχει παράγει κείμενο που ήταν λιγότερο τυχαίο και επιρρεπή σε λάθη. Ενώ όμως τα πιο πρόσφατα κείμενα είναι σαφώς βελτιωμένα, δεν διαθέτουν «την καλλιτεχνική επιδεξιότητα και το προφητικό στυλ», σύμφωνα με τον επιστήμονα.

«Μπορούμε να έχουμε ένα πιο ενδιαφέρον μοντέλο που παίρνει καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες αλλά κάνει κάποια λάθη ή ένα που είναι ικανό τεχνικά στην γραφή», εξήγησε.

Ο Ντάρενταλ εκπαιδεύει νευρωνικά δίκτυα στην ανίχνευση όπλων σε πλάνα κάμερας ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν ένοπλες επιθέσεις.

ΠΗΓΗ: LiveScience

 

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος