Ανακαλύφθηκε το πρώτο απολίθωμα εμβρύου τυραννόσαυρου

Ένα απολίθωμα ενός εμβρύου τυραννόσαυρου δείχνει ότι αρχικά το κρανίο του είχε το ίδιο μέγεθος με αυτό ενός ποντικιού. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης όταν βρήκαν το νύχι του ποδιού ενός εμβρύου τυραννόσαυρου στην Αλμπέρτα του Καναδά το 2017. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη γνάθο ενός μωρού τυραννόσαυρου που είχε βρεθεί στη Μοντάνα το 1983. Επειδή το οστό της γνάθου ήταν δύσκολο να αφαιρεθεί από τον βράχο στον οποίο βρέθηκε, οι επιστήμονες δεν είχαν μπορέσει να το μελετήσουν σωστά.

«Αυτά είναι απίστευτα σπάνια ευρήματα, τα πρώτα στο είδος τους στον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Γκρέγκορι Φάνστον, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. «Οι νεαροί τυραννόσαυροι οποιουδήποτε είδους είναι εξαιρετικά σπάνιοι και έως τώρα δεν είχαμε βρει οστά που ανήκαν σε έμβρυα».

Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Στη μικροσκοπική γνάθο που έχει διαστάσεις 2,9 εκατοστά, βρέθηκαν οκτώ μικρά δόντια. Επειδή ήταν κολλημένη σε έναν βράχο, οι ερευνητές σάρωσαν το οστό της γνάθου με έναν επιταχυντή σωματιδίων, κι έτσι μπόρεσαν να απεικονίσουν το απολίθωμα χωρίς να το ανασκάψουν. Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός της, η γνάθος μοιάζει εκπληκτικά με άλλες που ανήκαν σε νεαρούς τυραννόσαυρους, δήλωσε ο Φάνστον. «Έχει μια βαθιά αυλάκωση στο εσωτερικό της και ένα ευδιάκριτο πηγούνι, χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνουν τους τυραννόσαυρους από άλλους σαρκοφάγους δεινοσαύρους».

Ανακαλύφθηκε το πρώτο απολίθωμα εμβρύου τυραννόσαυρου

Αυτά τα χαρακτηριστικά έπεισαν άλλους παλαιοντολόγους ότι το οστό της γνάθου ανήκει πραγματικά σε έναν τυραννόσαυρο. «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι χρήσιμα για την αναγνώριση των τυραννόσαυρων ανεξαρτήτως ηλικίας», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκρίφιν, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο  Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Τα δόντια δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, και ένα δόντι συγκεκριμένα δείχνει ότι αυτό το απολίθωμα μπορεί να ανήκει σε έμβρυο τυραννοσαύρου, που σημαίνει ότι είχε πεθάνει πριν εκκολαφθεί.

«Υπάρχει και ένα άλλο δόντι που αναπτύσσεται με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Συνήθως, τα ενήλικα δόντια που αντικαθιστούν τα παιδικά, βρίσκονται ακριβώς από κάτω και τρώνε τη ρίζα για να πέσει το παλαιότερο δόντι», δήλωσε ο Φάνστον. «Στην περίπτωσή μας, το καινούριο δόντι βρίσκεται δίπλα στο παλαιότερο και δεν υπάρχουν ενδείξεις αποσύνθεσης ρίζας. Αυτό παρατηρήθηκε πρόσφατα σε νεογιλά δόντια εμβρύων ερπετών. Τα εμβρυϊκά απολιθώματα είναι σπάνια γιατί οι δεινόσαυροι κινδύνευαν από θηλαστικά που έκλεβαν τα αυγά τους και αν είχε προλάβει να εκκολαφθεί αυτός ο τυραννόσαυρος, θα έπρεπε να καταφέρει να επιβιώσει από άλλους δεινόσαυρους», εξηγεί ο επιστήμονας.

Ανακαλύφθηκε το πρώτο απολίθωμα εμβρύου τυραννόσαυρου

Οι ερευνητές γνωρίζουν περισσότερα για τους τυραννόσαυρουςηλικίας άνω των 2 ετών. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό «PeerJ», ένας παλαιοντολόγος ανέλυσε την ανάπτυξη του T. Rex. Άλλοι τυραννόσαυροι έχουν επίσης ακραία μοτίβα ανάπτυξης και όταν μεγαλώνουν έχουν το μέγεθος ενός ελέφαντα άνω των 15 ετών», λέει η Κατ Σρέντερ, διδακτορική φοιτήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

Ο Φόντστον σημείωσε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη κελύφη αυγών τυραννοσαύρων, που μπορεί να σημαίνει ότι ίσως γεννούσαν αυγά με μαλακό κέλυφος, τα οποία δεν απολιθώνονται καλά. Νωρίτερα φέτος, δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature» απέδειξαν ότι οι δεινόσαυροι όπως ο Πρωτοκεράτοπας και ο Μοσάσαυρος με τον μακρύ λαιμό, πιθανότατα γεννούσαν αυγά με μαλακό κέλυφος, όπως και το θαλάσσιο ερπετό Μοσάσαυρος.

ΠΗΓΗ: Livescience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος