Ανεμοθύελλα στον Αρη διέκοψε την επικοινωνία με το ρόβερ Opportunity

Το ρομποτικό ρόβερ Opportunity έχει σταματήσει να επικοινωνεί με το Εργαστήριο Jet Propulsion της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια καθως οι ηλιακοί συλλέκτες του Opportunity δεν παίρνουν αρκετό φως του ήλιου λόγω μιας μεγάλης αμμοθύελλας που επεκτείνεται, καλύπτοντας το ένα τέταρτο του πλανήτη. Το ρόβερ βρίσκεται στην Κοιλάδα της Επιμονής (Perseverance) στον Άρη.

Υπενθυμίζουμε ότι το γεωλογικό ρόβερ έφθασε στον Αρη τον Ιανουάριο του 2004 και χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια για να κινηθεί.

Η αμμοθύελλα στον Αρη που έχει καλύψει τον ήλιο πάνω από το Opportunity εντείνεται“, ανέφεραν αξιωματούχοι της NASA. “Η αμμοθύελλα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 30 Μαΐου, τώρα καλύπτει 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνειας του Άρη – ένα τέταρτο του πλανήτη“.

Η αποτυχία του ρόβερ να απαντήσει σε ένα σήμα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA είναι σημάδι ότι το ρόβερ έχει εισέλθει σε λειτουργία “σφάλματος χαμηλής ισχύος”, στην οποία κλείνουν όλα τα συστήματα του ρόβερ εκτός από ένα ρολόι αποστολής. Αυτό το ρολόι έχει προγραμματισθεί να ενεργοποιεί περιοδικά το ρόβερ και να ελέγχει τα επίπεδα ισχύος για να δει αν μπορεί να τηλεφωνήσει στη Γη.

Εάν ο υπολογιστής του ρόβερ διαπιστώσει ότι οι μπαταρίες του δεν είναι αρκετά φορτισμένες, θα ξαναπάει σε ύπνο“, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA. “Λόγω της μεγάλης ποσότητας σκόνης στην κοιλάδα Perseverance, οι μηχανικοί της αποστολής πιστεύουν ότι είναι απίθανο να έχει το ρόβερ αρκετό ηλιακό φως για να φορτίσει για τουλάχιστον τις επόμενες μέρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το επίπεδο ισχύος στις μπαταρίες του ροβερ Opportunity είναι κάτω από 24 βολτ. Εάν το ρόβερ δεν έχει ισχύ για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να κρατήσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα ενεργά. Το ακραίο κρύο του Άρη θεωρείται ότι προκάλεσε το τέλος του δίδυμου αδελφού του Opportunity, του ρόβερ Spirit, που κόλλησε στην άμμο του κόκκινου πλανήτη το 2010.

Μια αρειανή μέρα διαρκεί 40 λεπτά περισσότερα σε σχέση με μια μέρα στη Γη.

ΠΗΓΗ: space.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος