Τα κατοικίδια μπορούν, πράγματι, να αποκτήσουν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους, λένε οι ειδικοί, ιδίως αν οι άνθρωποι που τα φροντίζουν είναι αγχωτικοί, νευρωτικοί και εν γένει αρνητικοί χαρακτήρες.

Ευτυχώς όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή, τα ζώα όπως οι σκύλοι, να μεταδώσουν τον «αέρα» και τις συνήθειες μιας πιο θετικής και πιο χαρούμενης προσωπικότητας στους ιδιοκτήτες τους, απαλλάσσοντας τους από το στρες ή τον αρνητισμό γενικότερα.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη δρα Ίρις Σόμπερλ, μελέτησαν πάνω από 100 ζεύγη σκύλων και ανθρώπων που συμβίωναν επί χρόνια. Από τα πορίσματα προέκυψε ότι, άνθρωποι και ζώα επηρεάζουν οι μεν τους δε, αντιγράφοντας χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Όπως ίσως να ήταν αναμενόμενο, την μεγαλύτερη επιρροή ασκούν οι άνθρωποι στους σκύλους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ζώα και άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς και των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν ψυχολογικά τεστ τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους (εκ μέρους των τελευταίων απάντησαν τα αφεντικά τους), έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως να καταταχθούν στους πέντε μεγάλους τύπους της προσωπικότητας: νευρωτικός, εξωστρεφής, ανοικτός, φιλικός, υπεύθυνος.

«Τα ευρήματά μας ταιριάζουν μια χαρά με την εμπειρία μας: ιδιοκτήτες και σκύλοι αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται», δήλωσε η Σόμπερλ. Η αυστριακή ερευνήτρια επεσήμανε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των αφεντικών τους και μπορεί κατά συνέπεια να νιώσουν ανάλογα, αναπροσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC

Μοιράσου το άρθρο: