Σε δημοπρασία του οίκου δημοπρασιών Christie’s στο διαδίκτυο πουλήθηκε –έναντι 296.750 λιρών- ένα αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε ο διακεκριμένος Βρετανός φυσικομαθηματικός Στίβεν Χόκινγκ. Επιπλέον, ένα υπογεγραμμένο από τον ίδιο αντίγραφο της διδακτορικής του διατριβής (1965) πουλήθηκε για 584.750 λίρες.

Στη δημοπρασία διατέθηκαν συνολικά 52 προσωπικά αντικείμενα του Χόκινγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο, σε ηλικία 76 ετών. Από την πώληση των αντικειμένων συγκεντρώθηκαν συνολικά 1,82 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και της Guardian, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν πρόκειται να διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όπως αναφέρεται, οι τιμές στις οποίες πουλήθηκαν τα αντικείμενα του Χόκινγκ ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ειδικών. Ενδεικτικό είναι ότι, το αντίγραφο της διδακτορικής διατριβής του κορυφαίου επιστήμονα, με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων», αναμενόταν να πουληθεί για 150.000 λίρες. Ωστόσο, η τιμή της πώλησής του ήταν τελικά σχεδόν τετραπλάσια από την αρχικά εκτιμώμενη.

Μια σειρά από μετάλλια, βραβεία και επιστημονικές εργασίες του Χόκινγκ, βιβλία και γράμματα από άλλους επιστήμονες (Νεύτωνα, Δαρβίνο, Αϊνστάιν κ.α.), καθώς και ένα υπογεγραμμένο από τον Χόκινγκ αντίτυπο του βιβλίου του «Ένα σύντομο Χρονικό του Χρόνου» (που πουλήθηκε για  68.750 λίρες, πολύ περισσότερες από τις 3.000 λίρες του καταλόγου της δημοπρασίας) δημοπρατήθηκαν επίσης διαδικτυακά από τον οίκο Christie’s.

Τα έσοδα της δημοπρασίας θα δοθούν στο νεοσύστατο Ίδρυμα Στίβεν Χόκινγκ και στην Ένωση Ασθενών με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα, την ασθένεια από την οποία έπασχε και ο διάσημος επιστήμονας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/The Guardian

Φωτογραφία: AP /Ted S. Warren

Μοιράσου το άρθρο: