BeAnotherLab: “Μπαίνοντας στην θέση του άλλου” μέσω της εικονικής πραγματικότητας

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν μπορούσαμε να τον δούμε μέσα από τα μάτια των άλλων; Αυτή η ερώτηση αποτελεί το σημείο εκκίνησης της διεπιστημονικής ομάδας  BeAnotherLab που ερευνά μέσω της τεχνολογίας, την κατανόηση, την επικοινωνία και την επέκταση της υποκειμενικής εμπειρίας, με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Η ομάδα συνδυάζει πρακτικές της νευροεπιστήμης με την εικονική πραγματικότητα για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στην τέχνη, την επιστημονική έρευνα, τα κοινωνικά προγράμματα, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Στα έργα της, η ομάδα διερευνά θέματα όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η μετανάστευση, η σωματική αναπηρία, η έμφυλη ταυτότητα και η επίλυση συγκρούσεων.

BeAnotherLab: “Μπαίνοντας στην θέση του άλλου” μέσω της εικονικής πραγματικότητας

Από την ίδρυσή της το 2012 στη Βαρκελώνη, η ​​ομάδα εστιάζει στην πρόκληση συναισθημάτων και προβληματισμών, την ανταλλαγή ιστοριών, τον σχεδιασμό υποκειμενικών εμπειριών, τη διεξαγωγή καλλιτεχνικής και επιστημονικής έρευνας, την ανάπτυξη λογισμικών και τον σχεδιασμό κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να ξεκινήσουμε έναν διάλογο, ίσως να καταφέρουμε να συνεισφέρουμε σε μια συστημική μετατόπιση βασισμένη στην ανταλλαγή εμπειρίας», εξηγεί ο Φιλίπ Μπερτράν, ένας από τους ιδρυτές της ομάδας.

BeAnotherLab: “Μπαίνοντας στην θέση του άλλου” μέσω της εικονικής πραγματικότητας

Πρότζεκτ και έρευνα

Η εγκατάσταση του Body / Gender Swap επιτρέπει σε δύο χρήστες διαφορετικού φύλου να «ανταλλάξουν» σώματα και να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. H ομάδα χρησιμοποιεί το Oculus Rift και κάμερες πρώτου προσώπου και οι δύο χρήστες πρέπει να συγχρονίσουν τις κινήσεις τους, για να λειτουργήσει η εμπειρία της ενσωμάτωσης.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014, ως ένας τρόπος διερεύνησης των δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης μεταξύ δυο χρηστών με στόχο την προώθηση του σεβασμού. Το βίντεο αυτής της πρωτοποριακής εμπειρίας έχει ήδη 3,5 εκατομμύρια προβολές.

Για το Projet Rêve (Εικονική Πραγματικότητα και ενσυναίσθηση), το BeAnotherLab συνεργάστηκε με το 110 bis, το εργαστήριο καινοτομίας της Γαλλικής Εκπαίδευσης.  Στόχος του πρότζεκτ, είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία μαθητών που έχουν δυσλεξία. Χάρη σε μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μπορούν να κατανοήσουν τις δυσκολίες αυτών των μαθητών, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα και να τους εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες.

Το Library of Ourselves περιλαμβάνει 16 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας, που βρίσκονται σε διαφορετικά πολιτιστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο, ανθρώπων που ανήκουν σε κοινότητες και που αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό στίγμα.

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα πραγματικά να αυξήσει την ενσυναίσθηση;

Η συμμετοχή σε εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να είναι το κλειδί όσον αφορά την αύξηση της ενσυναίσθησης, σύμφωνα με έρευνα του Virtual Human Interaction Lab (Εικονικό Εργαστήριο Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης) του Πανεπιστημίου Stanford. Η εικονική πραγματικότητα αναφέρεται ως «τελική μηχανή συμπάθειας», καθώς επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν οποιαδήποτε κατάσταση οποιαδήποτε στιγμή.

Ο Μπερτράν, ωστόσο μιλά για «συναισθηματική ενσυναίσθηση, την ανταπόκριση δηλαδή, στα συναισθήματα του άλλου». «Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την επιθυμία στους ανθρώπους να βοηθήσουν τους άλλους. Επιπλέον, όταν μετατρέπουμε αυτό το συναίσθημα σε δράση, απελευθερώνουμε το άγχος που μπορεί να μας έχει προκαλέσει η ενσυναίσθηση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ένα αίσθημα ευεξίας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι χρήση της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να μειώσει τις προκαταλήψεις, όμως τα πειράματα ψευδαίσθησης σώματος βοηθούν στο να εντυπωθεί η εμπειρία αυτή σα μνήμη στο άτομο που έχει δει και έχει αισθανθεί τα πράγματα από την προοπτική του άλλου», λέει ο Μπερτράν.

BeAnotherLab: “Μπαίνοντας στην θέση του άλλου” μέσω της εικονικής πραγματικότητας

BeAnotherLab

Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διαφορετικούς χώρους όπως Γνωσιακές Επιστήμες και Ψυχολογία, Σχεδίαση Διαδραστικών Συστημάτων, Ψηφιακές Τέχνες, Επιστήμες Υπολογιστών, Κοινωνική Επικοινωνία, Ανθρωπολογία, Πολιτιστική Διαχείριση, Φιλοσοφία και Επίλυση Συγκρούσεων.

Το BeAnotherLab έχει ήδη παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 30 χώρες σε ερευνητικά κέντρα, σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ τέχνης, κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο και ιδρύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομάδα συνεργάζεται με οργανισμούς, κοινότητες και ακαδημαϊκά ιδρύματα και συμβάλλει σε θεμελιώδη επιστημονικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μελέτη του εαυτού σε σχέση με τους άλλους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος