Bodyguard: Μια γαλλική εφαρμογή που προστατεύει τους χρήστες από τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο

Τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού, ρητορικής μίσους στη Γαλλία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Microsoft, το 62% των Γάλλων έχει πέσει θύμα.

Μια γαλλική εφαρμογή που εντοπίζει περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού φαίνεται να αποτελεί λύση για περισσότερους από 50.000 χρήστες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων.

Ο λόγος για την εφαρμογή Bodyguard που ανέπτυξε ο 24χρονος Σαρλ Κοέν, με σκοπό να «προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες από την αυξανόμενη μάστιγα του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με τις μεγάλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες οι οποίες βασίζονται στη μηχανική μάθηση, η λύση που ανέπτυξε ο Κοέν βασίζεται στην ανάλυση με βάση τα συμφραζόμενα, παρέχοντας έτσι σχεδόν «εξατομικευμένη» προστασία.

«Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα προσβλητικό σχόλιο που απευθύνεται συγκεκριμένα σε έναν χρήστη από μια προσβλητική λέξη η οποία συμπεριλαμβάνεται σε μια γενική πρόταση», εξηγεί ο Κοέν. Επομένως, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το επιθυμητό επίπεδο ελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες (προσβολές, απειλές, ομοφοβία, σεξουαλική παρενόχληση, κλπ.) και τις ενέργειες που θα επιλέξει όπως διαγραφή, αποκλεισμός, κλπ. Σύμφωνα με τον Κοέν, η εφαρμογή εντοπίζει το 90% του παρενοχλητικού περιεχομένου με ένα περιθώριο σφάλματος 2%.

Αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού κατά τη διάρκεια του γενικού απαγορευτικού 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γενικού απαγορευτικού (lockdown), η εφαρμογή κατέγραψε αύξηση κατά 56% της ρητορικής μίσους στο Twitter, ενώ σήμερα η αύξηση είναι στο 32%.

Αυτό το φαινόμενο επιβεβαιώνει και η οργάνωση e-childhood, υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών και εφήβων από τους διαδικτυακούς κινδύνους. «Κατά τη διάρκεια του πρώτου γενικού απαγορευτικού καταγράψαμε αύξηση 30% των αναφορών, καθώς οι έφηβοι περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα», εξηγεί η Ζουστίν Άτλαν, γενική διευθύντρια του e-childhood. Οι αναφορές που στάλθηκαν στις υπηρεσίες εποπτείας των μεγάλων πλατφορμών ήταν διπλάσιες.

Τον Σεπτέμβριο η οργάνωση κατέγραψε αύξηση κατά 26% στις περιπτώσεις καταδίωξης στον κυβερνοχώρο (cyber stalking) συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2019. «Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του διαδικτυακού εκφοβισμού που στοχεύει ένα συγκεκριμένο άτομο και της ρητορικής μίσους που στοχεύει μια ομάδα ανθρώπων. Δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό, αλλά δεν τα αντιμετωπίζουμε σωστά αν τα συγχέουμε».

Η κυβέρνηση σκοπεύει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο κατά των αυτονομιστικών τάσεων το οποίο θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο, μέτρα για τη βελτίωση της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους και του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε επίσης να απλοποιήσει την υποβολή καταγγελιών και να δημιουργήσει, σε δικαστικό επίπεδο, μια ψηφιακή εθνική δίωξη, η οποία θα έχει άμεσες επαφές με τις πλατφόρμες.

Σύντομα, η εφαρμογή Bodyguard θα είναι διαθέσιμη και σε άλλες χώρες εκτός από τη Γαλλία. Προς το παρόν όμως, το Facebook, το TikTok και το Snapchat δεν επιτρέπουν στην εφαρμογή να εποπτεύει τα σχόλια των χρηστών τους.

ΠΗΓΗ: LeFigaro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος