CAIAC: Μια παγκόσμια πλατφόρμα λήψης αποφάσεων για τον Covid-19

Το μη κερδοσκοπικό think tank The Future Society, το Ινστιτούτο Στάνφορντ για την Τεχνητή Νοημοσύνη με επίκεντρο τον άνθρωπο (HAI), η UNESCO και το Ίδρυμα Patrick J. McGovern, ανακοίνωσαν μια νέα συμμαχία, με στόχο τη δημιουργία ενός εργαλείου λήψης αποφάσεων για την πανδημία, που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και θα απευθύνεται σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, υγειονομικό προσωπικό και επιστήμονες.

Η συμμαχία με το όνομα «Συλλογική και επαυξημένη νοημοσύνη κατά του COVID-19» (Collective and Augmented Intelligence Against COVID-19, CAIAC), θα ενημερώνεται από οργανισμούς που συνδέονται με τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του UN Global Pulse, θα προσπαθήσει να δομήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη συλλογή δεδομένων από τον χώρο της  υγείας και της οικονομίας σχετικά με την πανδημία, μέσω συνεργασιών με εταιρείες όπως η Stability.ai, C3.ai, Element AI, Axis, GLG και Planet.

«Τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμασταν με εταίρους του ΟΗΕ, ερευνητικά κέντρα, κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, για τη δημιουργία πλαισίων διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το ψηφιακό χάσμα κ.λπ. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια συντριπτική ποσότητα δεδομένων. Κάθε χώρα έχει τη δική της προσέγγιση στα πρωτοφανή προβλήματα που έχει προκαλέσει, με μια φανταστική σειρά από πρωτοβουλίες από κάτω προς τα πάνω, που αντιμετωπίζουν διάφορες πτυχές αυτής της κρίσης. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών και δεν υπάρχει τόπος συντονισμού της παγκόσμιας ανταπόκρισης. Επιπλέον, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλο τον κόσμο πρέπει να δράσουν γρήγορα. Σε αυτό χρησιμεύει η CAIAC», δηλώνει ο Cyrus Hodes, πρόεδρος της πρωτοβουλίας AI της συμμαχίας στο “VentureBeat”.

CAIAC: Μια παγκόσμια πλατφόρμα λήψης αποφάσεων για τον Covid-19

Ερευνητικά ιδρύματα, εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις έσπευσαν να εφαρμόσουν αναλύσεις και μοντέλα σε δεδομένα σχετικά με την πανδημία από χώρες σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, ο αριθμός των μελετών για τον COVID-19 αυξήθηκε από την αρχή της πανδημίας, από περίπου 20.000 στις αρχές Μαρτίου σε πάνω από 30.000 στα τέλη Ιουνίου.

Η CAIAC ελπίζει να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε οργανισμούς, και κυβερνήσεις παγκοσμίως, μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας μέσα στις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες, που θα εστιάζει σε τρεις άξονες: την παρακολούθηση και τον εντοπισμό μεταδοτικών αλυσίδων μέσω δεδομένων κινητικότητας και τεχνητής νοημοσύνης, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ανακριβών πληροφοριών σχετικά με τον COVID-19 και την εύρεση περιθωριοποιημένων περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία, με σκοπό την ανάπτυξη των κατάλληλων παρεμβάσεων.

Για τη δημιουργία της πλατφόρμας, τα μέλη της συμμαχίας θα συνεργαστούν με τεχνικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς εταίρους για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον COVID-19 και για τον προσδιορισμό κρίσιμων τομέων όπου χρειάζονται περισσότερο πληροφορίες για την πανδημία.

CAIAC: Μια παγκόσμια πλατφόρμα λήψης αποφάσεων για τον Covid-19

«Η CAIAC είναι μια πλατφόρμα που βοηθά τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας να λάβουν έγκαιρες δράσεις για την καταπολέμηση του COVID-19. Χαρτογραφεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων για να δημιουργήσει μια ολιστική εικόνα, ενσωματώνει τις γνώσεις κορυφαίων εμπειρογνωμόνων για να σχηματίσει μια αξιόπιστη εικόνα και, στη συνέχεια, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζει έναν χάρτη σε πραγματικό χρόνο», ποσθέτει ο Hodes.

«Η CAIAC είναι μοναδική επειδή συνδέει τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό χώρο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με κυβερνητικούς και πολυμερείς οργανισμούς, με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει σε συνεργασίες που εστίαζαν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του COVID-19. Γεφυρώνουμε τα κενά μεταξύ της τεχνολογίας και της εφαρμογής δεδομένων και έχουμε πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερη βάση δεδομένων σε κρίσιμους τομείς», καταλήγει ο Hodes.

Η πλατφόρμα CAIAC θα είναι προσβάσιμη για όλους στο Διαδίκτυο με στόχο την κοινή χρήση της με τους εταίρους του ΟΗΕ τον επόμενο Σεπτέμβριο (σε συνάρτηση με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών) και με τις παγκόσμιες κυβερνήσεις αμέσως μετά.

Η πλατφόρμα θα επιτρέψει στην παγκόσμια κοινότητα να εντοπίσει καλύτερα τις βέλτιστες πρακτικές και να συντονιστεί στην καταπολέμηση του COVID-19 παρέχοντας διακρατικές και διατομεακές πληροφορίες για όλες τις πτυχές της πανδημίας. Το κλειδί για βιώσιμα αποτελέσματα είναι η συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων μερών σε μια κοινή, ενοποιημένη, διαφανή βάση γνώσεων που τεκμηριώνει και διαδίδει τις βέλτιστες πρακτικές. Η CAIAC ελπίζει να επιταχύνει λύσεις που θα βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενώ παράλληλα θα χτίσει μια μεγάλη βάση γνώσης για την αντιμετώπιση μελλοντικών παγκόσμιων προκλήσεων.

ΠΗΓΗ: VentureBeat

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος